Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sagaen om folkene i Laksådalen : Kjartan og Gudrun


Beskrivelse


Ulykkelig kærlighed mellem slægtningene Gudrun og Kjartan fører til at Kjartan dræbes af slægtningen Bolli. Bolli kommer til at bøde herfor.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Når sagaen har undertitlen Kjartan og Gudrun, skyldes det, at hele den lange historie har disse to og deres tragiske kærlighedsforløb som kernepunkt. Ingen af Gudruns fire ægtemænd blevKjartan. Og tørklædet, Kjartan hjemførte som gave fra det norske kongehus til sin brud, blev ikke Gudruns. Det kom Hrefna til at bære. Det er begyndelsen på en familiefejde inden for samme slægt,som får tragiske følger og mange udløbere over en årrække, skønt der mægles og skabes forlig for at undgå den uendelige blodfejde. Det er umådeligt spændende at læse dette netværk af beretninger ommænd og kvinder og børn, om udlandsfærd og hjemkomst, om den begyndende kristendom, om livet i fest og sorg, om menneskelig styrke og svaghed under det givne samfunds normer. Der er mange markantepersoner i det store galleri, og oversigten lettes af slægtstavle, personregister og kort. Sprogligt har gendigtningen helt sin egen magtfulde stil, der også findes i dialogens barske humor og påen måde afspejles i ErikHjorth Nielsens fine illustrationer. Sammenhængen i sagaen gør den lettere at læse end vanligt, og gode læsere i 6.-7. kl. skulle nok kunne fanges af den. Desuden en af debedst egnede til oplæsning og undervisning. Udlån.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Rossen

d. 18. dec. 2018

I 1980 udsendte Dansklærerforeningen en fortrinlig udgave af denne saga (da kaldet "Laxdaelasagaen") i N. M. Petersens klassiske og gedigne, omend noget romantiserede oversættelse. Med KeldBelerts gengivelse, der er én blandt mange sagaudg, fra hans hånd, er der tale om en folkeudgave, frit gengivet i et mundret, let tilgængeligt sprog (vanskelige ord forklares i forbifarten), derbygger på indgående kendskab til originalen og som, så vidt man kan skønne, uden at have kendskab til denne, intet øjeblik forråder dennes tone. Satsen er betydelig mere læservenlig end i1980-udgaven, og der er særdeles tydelige oversigtskort over bogens lokaliteter. Hertil kommer personoversigt, slægtstavler samt et slutafsnit om slægt og slægtsnævn og en lang række tegninger vedErik Hjorth Nielsen, smukke, men for mig at se lovlig idylliserende. Bogen er storartet læsning, fyldt med spænding og dramatik og som de tidligere af B.s sagaudgaver et oplagt supplement til detraditionelle fremstillinger.Gennem Belerts saga-udgaver er sagaens særegne på én gang fascinerende og frastødende verden blevet åbnet for et bredt publikum i alle aldre.


Aktuelt

d. 27. feb. 1985

af

af

Steffen Larsen

d. 27. feb. 1985