Bøger / skønlitteratur til børn / sagaer

Sagaen om Gisle Surssøn


Beskrivelse


Genfortælling af den islandske saga om nordmanden Gisle Surssøns drabelige liv på Island omkring år 900.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 18. dec. 2018

Gisle Surssøn fortæller om en helteskikkelse, hvis skæbne er dybt tragisk. Historien beretter om, hvorledes han ved snildhed og mod unddrager sig sine forfølgere og gør dem til grin for egnensbeboere, indtil det omsider lykkes dem at indkredse ham og få ham dræbt i en kamp, som viser ham som den tapreste af alle, men ikke nogen lykkemand. Belerts fortælling er en gendigtning af en af deislandske sagaer (som bl.a. medtages i Islandske sagaer, bd. 6, v. Peter P. Rohde, og Johannes V. Jensens fortolkning i Islandske sagaer, bd. 3, der findes i vo.-afd.), men den er fortalt i etnutidssprog så børn kan forstå den, dertil let læselig. Trods gendigtningen lykkes det forf. at vedligeholde atmosfæren både i fortælleteknik og sprog, det er fremragende gjort. Det sværeste er nokat holde fast på de mange familierelationer, som var en naturlig forudsætning, da sagaerne i sin tid blev fortalt. Historien er pietetsfuldt illustreret af Robert Jensen. - En oplagt anskaffelse ibørnebiblioteket.Fra 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Bang Petersen (skole)

d. 18. dec. 2018

På ca. 70 sider, hvoraf de ca. 9 er illustrationer, er sagaen om Gisle Surssøn genfortalt af Keld Belert. Den er forkortet, forenklet og omskrevet, men alligevel synes den rette "tone"bevaret. Handlingen er vel så kendt, at den ikke nødvendigvis behøver at blive refereret. De sædvanlige mord, mordbrande, hævntog, forfølgelse af fredløse, tapper kamp mod overmagt og nidrige,lumskelige overfald er som i så mange andre sagaer hovedingredienserne i denne fortælling om Gisle den ædle, den tapre, den kloge etc. (men han har rigtignok også et par blakkede pletter påsamvittigheden), der er helte og skurke, ædle folk og "Judas'er", og altsammen er helt forudsigeligt. Et godt eksempel på en saga, der - trods vanskeligheder med at holde styr på personerne - vilkunne bruges i de ældre klassers litteraturundervisning. Bag i bogen er der en personoversigt (55 personer), som vil være til stor hjælp for en ukyndig sagalæser; endvidere 3 landkort samt enganske kort introduktion af de islandskesagaer (Vi side). Bogen er nydeligt sat med 11 punkt Paladium, og de glimrende s/h-illustrationer er af Robert Jensen. Også en skolebibliotekssag.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Rossen

d. 18. dec. 2018

Gisle Surssøns saga, der her - ligesom Keld Belerts mange tidligere sagaudgaver foreligger i en mundret, omsvøbsfri og umiddelbart tilgængelig genfortælling, er en blodig beretning ombrødrejalousi og destruktive kræfter, om sammenstød mellem to slags moral, en gammel og en ny. Litterært er beretningen blandt de mest vellykkede, helstøbte og nuancerede af de bevarede sagaer, mensamtidig kan den give anledning til mistolkninger. Sagaen foreligger i diverse oversættelser til dansk, og samtidig med Keld Belerts version har Dansklærerforeningen udsendt en paralleludgave inyoversættelse ved Keld Gall Jørgensen. De to bøger indgår sammen i et undervisningsforløb, hvortil også hører videofilm. Som paralleludgaven rummer Belerts bog kort og slægtstavler. Hertil kommeret afsnit om skæbne og samfund, en præsentation af sagaens vigtigste personer og tips til tværfagligt arbejde med sagaen / -erne. Målgruppen er ud over folkeskolens ældste klasser, efter- oghøjskoler fortrinsvis unge, menbogen kan udmærket læses af voksne som en god appetitvækker - som supplement til eller uafhængigt af parallelbogen.


Børn & bøger

årg 35, nr 3 (1982)

af

af

André

årg 35, nr 3 (1982)


Jyllands-posten

d. 14. sep. 1981

af

af

Erhardt Larsen

d. 14. sep. 1981


Lands-avisen Aktuelt

d. 23. sep. 1981

af

af

Steffen Larsen

d. 23. sep. 1981


Gymnasieskolen

årg 72, nr 4 (1989)

af

af

Erik H. Madsen

årg 72, nr 4 (1989)