Bøger / skønlitteratur / digte

Samlede digte


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Samlet udgave af "Krigere uden Vaaben" (1943), og "Efterladte digte" (1945 og 1954) og andre digte, alle skrevet under indtryk af forfatterens aktive deltagelse i modstandskampen og bevidstheden om dødens nærhed.

Indhold

  • 44

  • Gitre af Foraar staar rejst i de kolde Alleer

  • Aftenens Stjerne mod Nord

  • Kølige Striber af Aar

  • Anderledes

  • Sjællandske Foraar ... sky som en Pige paa femten

  • Augustnat Enogfyrre

  • En Stue i Halvmørke. Stemmer

  • Bestemmelse

  • Det er den Ild som ler i dine Øjne

Se alle (129)

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 2002

af

af

Jens Hjøllund

d. 26. nov. 2002

Om nogen er Morten Nielsen blevet et symbol for sin tid og sin generation, og hans digte - både Krigere uden Vaaben, 1943, den ene digtsamling han selv nåede at udgive, og de efterladte digte - findes i adskillige udgaver. Denne nyeste i rækken - den første under titlen "samlede digte" - adskiller sig fra de øvrige ved at indeholde fem digte som ikke tidligere har været trykt, udvalgt af Thomas Bredsdorff blandt MNś efterladte papirer på Det Kongelige Bibliotek. Et gensyn med MN bekræfter at han er langt mere og andet end besættelsestidens digter. I al deres enkelhed, næsten renset for symboler og metaforer, balancerer digtene knivskarpt mellem angsten og skylden og så det pludselige strejf af lykke og usårlighed: "Midt i Larmen kan du høre bag dit Hjerte/ Nattens store, lave Lyd af Regn." MNś digte handler om ungdom og idealisme, men nok så meget om døden, der altid er nærværende. Ikke som forløsning og evighedshåb, men som en kraft i selve livet der får alle forbehold og garderinger til at falde. Naturligvis er digtene et produkt af deres tid, men langt de fleste af dem kan læses og forstås nu og i fremtiden også uden denne viden. Denne egenskab karakteriserer en klassiker, og til en sådan hører disse digte.


litteratursiden.dk

d. 12. maj 2003

af

d. 12. maj 2003

Morten Nielsen er en af de mest betydelige danske digtere fra perioden omkring 2. verdenskrig. Denne samling af hans digte rummer flere sider af Morten Nielsens personlighed med udgangspunkt i modstan...


Information

d. 28. nov. 2002

af

af

Tue Andersen Nexø

d. 28. nov. 2002


Weekendavisen

d. 13. dec. 2002

af

af

Ulrik Høy

d. 13. dec. 2002


Standart

Årg. 17, nr. 1 (2003)

af

af

Morten Kyndrup

Årg. 17, nr. 1 (2003)