Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Seks gange en er syv


Beskrivelse


Tre piger og tre drenge på ca. 17 år med lidt blakket fortid skal tilbringe fem dage sammen på overlevelseslejr. Kan de grænseoverskridende strabadser give dem mere selvtillid og et bedre liv?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 1998

af

af

Birgit Hald

d. 25. aug. 1998

Seks gange en er syv er en rigtig god ungdomsroman og den første bog på dansk af den belgiske forfatter og psykoterapeut. Romanen kan læses fra 13 år og er en rigtig kollektivroman om 6 unge, der er idømt en alternativ straf i form af 5 dages overlevelseslejr. Synsvinklen skifter mellem de 6 unge, og såvel den enkeltes som gruppens udvikling i løbet af perioden er godt og troværdigt beskrevet i et meget velformuleret sprog. Sætningerne er knappe og præcise, men der står også en hel del mellem linierne. Gruppen består af 3 piger og 3 drenge på ca. 17 år med hver deres ulykkelige familiemæssige eller småkriminelle baggrund, der langsomt afsløres. Lejrens to pædagoger udsætter de unge for en række grænseoverskridende strabadser, der efterhånden får løst op for deres traumer og får dem til at fungere som en gruppe og blive venner. De psykologiske mekanismer og indbyrdes relationer er beskrevet klart og overbevisende uden at forfatterens uddannelsesmæssige baggrund for tydeligt skinner igennem. Den udmærkede bagsidetekst oplyser, at romanen er blevet præmieret med en fornem pris i Belgien.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 1998

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 25. aug. 1998

6 unge mennesker idømmes i stedet for en regulær straf, at de skal deltage i en uges overlevelsestur sammen med to pædagoger. De opholder sig i Ardennerne og gennemgår her alle mulige fysiske strabadser, der kræver sammenhold for at overvindes. Efter den ultimative udfordring kommer de unge ud gennem fødselsspalten på den anden side bjerget, og de har alle lært en masse om sig selv og om samspillet med andre. Konceptet er velkendt og budskabet uhyre sympatisk: 6 der hjælper hinanden kan meget mere end 6 enkeltpersoner. Men de mange personer i den belgiske, præmierede ungdomsroman kommer ikke til at leve, og deres skæbne bliver derfor uvigtig. Der er for mange synsvinkler og for mange afdækninger til, at man bliver berørt af nogen af dem. Skarpest står persontegningen af den unge indvandrerpige Aisha, der efter at have overvundet turens udfordringer pludselig står ansigt til ansigt med den muslimske familie, hun er flygtet fra. Med gruppens hjælp vinder hun en foreløbig sejr. Det er forfatterens første bog på dansk. Bogen er til frilæsning for Gyldendals grå series mange læsere i 7.-10. kl.