Bøger / faglitteratur

Selandia : verdens første oceangående motorskib


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med 100 års jubilæet for "Selandias" jomfrurejse.

Om verdens første oceangående dieseldrevne motorskib, "Selandia", der blev sendt i søen i 1912 af ØK og med B&W som værft.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. feb. 2012

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 17. feb. 2012

Til videregående søfartsinteresserede.

Samarbejdet om Rudolf Diesels epokegørende motoropfindelse førte til, at Danmark lancerede verdens første oceangående motorskib "Selandia" 1912. En teknologisk bedrift, der med ét slag gjorde ØK til et af verdens førende linjerederier, samtidig med, at B&W slog sit navn fast som fabrikant af effektive pålidelige dieselmotorer. Bogen giver historien bag samarbejdet og skibets verdenssucces på baggrund af H.N. Andersens visioner og et team af dygtige ingeniører hos B&W, primært Ivar Knudsen, der udøvede uvurderlig sparring til Diesel under konstruktionen. Skibet blev bygget på meget kort tid, men selv om jomfruturen ikke var helt uproblematisk, så var "Selandia" en enestående succes. Bogen er meget grundig og bygger på et omfattende kildemateriale, der flittigt citeres mht."Selandia"s bygning og løbebane hos ØK. En grundighed, som desværre også gør, at fremstillingen gennemgående fremtræder tør og faktamættet, og læseren ofte drukner i perifere detaljer. Illustrationerne består af et righoldigt samtidigt s/h fotomateriale og tegninger over skibet. Jeg savner her meget et instruktivt rids over dieselmotorens opbygning og funktion til supplement af de mange tekniske oplysninger.

Intet tilsvarende selvstændigt om emnet, der dog omtales alment og meget fyldigt i: Dansk linjefart - fra Selandia til Emma Mærsk 2011.

En udførlig men også gennemgående tør og meget detaljerig bog om "Selandia", dansk søfarts epokegørende skib fra 1912.