Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sisdæ sjangsæ


Beskrivelse


5.b skal have prøve i staveord. Morten er ikke god til at stave, og man kan dø af at stave forkert. Hvordan skal han klare det?

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Vibeke Axelsen

2007

Bogen kan bedst bruges til litteraturundervisning på mellemtrinnet. Specifikt kan samtalen dreje sig om sprog.

Forfatteren er velkendt for målgruppen og kendt for at skrive gysere for børn. Illustratoren har illustreret mange børnebøger, så hans streg vil også kunne genkendes. I denne "gyser" af en billedroman er teksten og de karikerede, voldsomme og groteske illustrationer vævet tæt sammen, og de understøtter og udbygger hinanden. Den emmer af rædsel og blod og det til trods for, at genren sådan set er realistisk. Men man kan nok også vælge at læse den som ikke-realistisk. Den handler om Morten Johansen, som går i 5.b. Han er en drømmer, og han drømmer gerne om fremtiden. Nogle gange er det en god drøm, andre gange en ond. I denne bog er den ond. Han har det rigtig dårligt, for han er ikke god til at stave, og klassen skal have staveprøve. Hans lærer Johansen(!) glæder sig - næsten sadistisk - til prøven; han skal ind til hundehovederne! Han har magten, og den udnytter han, så eleverne, både de dygtige stavere og Morten, ikke får en chance for at stave rigtigt. Slutreplikken er lagt i munden på Morten, og den er yderst morsom; han har måske forstået noget alligevel.

Bogen indgår i Dansklærerforeningens serie af billedromaner og må som sådan sammenlignes med de andre i serien.

Bogen drejer sig om danskfagets kerneområde: sprog; om at have ordet i sin magt (i bogstaveligste forstand), om ordkløveri, ordforståelse m.m.m. To medlektører i 6. kl. syntes den var speciel, men morsom og "sej".


Jyllands-posten

d. 14. aug. 2007

af

af

Karen Lise Søndergaard

d. 14. aug. 2007