Bøger / faglitteratur / undervisningsmaterialer

Skæbnestunder i Danmarkshistorien - middelalderen


Beskrivelse


Der fokuseres i kilder, fremstilling og andre forfatteres og forskeres synspunkter på de afgørende eller markante begivenheder i middelalderens Danmarkshistorie fra Harald Blåtand til Dronning Margrete og Kalmarunionen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. sep. 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 3. sep. 2019

Dyk ned i de faktiske kildetekster til begivenheder i dansk middelalder. Den historisk interesserede læser kommer fx tæt på den danske udgave af "Games of Thrones". Til undervisning og opgaver fra og med gymnasieniveau.

Forfatteren fortæller, at bogen har to hovedformål. En opprioritering af et "lidt forsømt område i undervisningen", nemlig dansk historie i middelalderen, og af arbejdet med historisk metode. Derfor er fokus i bogen de primære kilder til skæbnestunder eller markante begivenheder i middelalderens Danmark, og kilderne kombineres så med, hvordan forskere og historikere behandler de samme emner. Bogens skæbnestunder er "Harald Blåtand bliver døbt", "Danmarks dåbsattest", "Drabet på kong Knud i Odense", "Blodgildet i Roskilde", "Slaget på Grathe hede", "Legenden om flaget fra himlen", "Jagten på Lyø", "Jyske Lov", "Kongemordet i Finderup lade" og "Kalmarunionen". Et eksempel på en kilde er fx om dengang Harald Blåtand blev døbt. Her er kilden den belgiske historieskriver Sigebert af Gembloux, som i sin "Verdenskrønike" fortæller om Haralds omvendelse. Johnny Thiedecke har fx også skrevet Terrorisme fra antikken til nutiden.

Det er naturligt nok lidt tungt at læse de historiske kilder, men for den dedikerede historisk interesserede er bogen en sand og solid guldgrube af historisk viden.

Ingen sammenlignelige bøger, men om en skæbnestund fx Kongemordet i Finderup Lade.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 224 (2020)

af

af

Kai Verner Nielsen

Nr. 224 (2020)