Bøger / skønlitteratur / roman

Skyggen fra Sirius


Beskrivelse


Klassisk science fiction med et aktuelt tema i en truende klimakatastrofe. En deltager fra menneskets første ekspedition til Sirius har som ekspeditionens eneste overlevende måske håb med hjem om Jordens overlevelse.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Åge Andersen

d. 18. dec. 2018

Menneskets tilbagefald til urprimitive »darwinistiske« tilstande via en katastrofe og en stærk ener der på trods af alt begynder forfra - det ukuelige menneske - er faste ingredienser iforfatterens repertoire. Katastrofens nærmere natur er stort set underordnet, det plejer at være »bomben« men er her mere aktuelt en global klimakatastrofe forårsaget af menneskets rovdrift pånaturen især skovene. Billedet af et Europa dækket af sandbanker og hyllet i permanente, brølende støvstorme og af bander af degenererede overlevende der roder i sandet efter fortidensefterladenskaber er svidende godt og skræmmende. Men bogen er også en typisk Niels E. Nielsen roman, dermed mener jeg, at han er ved at tage livet af personerne og intrigen ved denfiloso-fisk-bibelske præken. Evindelige gentagelser og mærkværdige selvopfundne ord gør ikke bogen nemmere at sluge. Men spring det over, jeg har måske nok et nielsen-syndrom, bogen er spændende,aktuel og tankevækkende - så gør det måske ikke så meget,at man synes at have hørt det altsammen før.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2012

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 19. nov. 2012

Målgruppen er både dedikerede fans af sf-genren, og læsere der kender forfatterskabet. I formidlingen tror jeg også det aktuelle tema om ødelæggelsen af Jordens klima trækker nye læsere.

Niels E. Nielsen (1924-1993) er en dansk pioner med klassiker-status indenfor science fiction. Denne roman som er én af de absolut stærkeste i forfatterskabet kom i 1. udg. i 1975. Den kommer nu i en velkommen nyudgivelse fra Science Fiction Cirklen. Selve teksten er selvfølgelig uændret, men bogen er tilføjet et fremragende efterord af Niels Dalsgaard, som nyttigt perspektiverer romanen i det spændende forfatterskab. Romanens emne, der er menneskenes rovdrift på naturen og den truende klimakatastrofe, kan dårligt være mere aktuel her i 2012. Hovedpersonen er Elijah, der trods hårde odds; en opvækst i Harlem udfordret af social lavstatus og racediskrimination, får en uddannelse som videnskabsmand, og en social optur som deltager på den første ekspedition til stjernen Sirius. Han vender endda tilbage som eneste overlevende, og er nu måske udstyret med mystiske kræfter, som han selv, menneskeheden og Jorden, har god brug for, hvis klimakatastrofen skal undgås. Nær poetisk er et svar måske så simpelt som at plante træer.

Nielsen har sin helt egen litterære niche i dansk klassisk science fiction, og kan efter min mening måle sig med endog Arthur C. Clarke og Ray Bradbury.

Samfundskritisk science fiction med et eviggyldigt bid i det menneskelige overmod. Der vil være læsere på de fleste biblioteker.


Politiken

d. 8. maj 1976

af

af

Bent Mohn

d. 8. maj 1976


Berlingske tidende

d. 27. maj 1976

af

af

Frits Remar

d. 27. maj 1976


Jyllands-posten

d. 26. maj 1976

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 26. maj 1976


Proxima

Nr. 97 (2012)

af

af

Flemming R.P. Rasch

Nr. 97 (2012)


Himmelskibet

Nr. 36 (2013)

af

af

Morten Greis

Nr. 36 (2013)