Bøger / skønlitteratur / roman

Vogteren


Beskrivelse


Året er 1990 og Europaunionen har invaderet Afrika for at få fat på Afrikas råstoffer. Den religiøse soldat Fergus McJan bliver taget til fange af afrikanernes leder, men undslipper og må ud på en livsfarlig færd sammen med en kvindelig afrikansk soldat for at stoppe krigen.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Bjørn Hinnerichsen

d. 19. dec. 2018

Sin nye roman har Niels E. Nielsen baseret på en virkelig fin idé: I det endelige (?) opgør mellem i- og u-lande har Europa med en sidste kraftanstrengelse mobiliseret al sin tekniske viden og magt til at skabe en hidtil uset krigsmaskine, en robothær styret fra ert gigantisk medfølgende kommandocentral. Tværs over hele det afrikanske kontinent drager nu denne hær sydpå uimodståelig og dræbende enhver form for varmblodet liv. Desværre for bogen (og som det er sket for forfatteren i tidligere romaner) rodes der alt for mange problemer sammen undervejs. Racehad, kommunisme, kristendom, dyrebeskyttelse, u-landsproblemer, krig og vold, alt overfladisk behandlet i én pærevælling garneret med en forloren kærlighedshistorie mellem en hvid officer og en sort partisankvinde. Vogteren kunne måske være reddet ved en kraftig beskæring. Nu er der blot at sige, at en god idé og en nogenlunde acceptabel slutning ikke behøver at motivere bibliotekerne til anskaffelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 2013

af

af

Michael Olsen

d. 26. nov. 2013

Målgruppen for Niels E. Nielsens Vogteren er læsere af ældre dansk science fiction med socialkritisk stemme.

Romanen Vogteren blev udgivet første gang i 1974 og foreligger hermed i en udgave, hvor teksten er lettere moderniseret. Historien udspiller sig i 1990 på et tidspunkt, hvor Europaunionen har invaderet Afrika i et forsøg på at forene de to kontinenter i den nykristne sekt "Broderhus Christi". Men det er ikke hele årsagen bag de to kontinenters ulige kamp. For over hele kloden er der råstofmangel og knaphed på ressourcer, lige bortset fra i Afrika. Så det europæiske krigsmonstrum hærger løs i Afrika i skikkelse af krigsmaskinen Tårn Gideon, der via snedigt maskerede kamprobotter dræber alt levende på sin vej. Den meget religiøse soldat Fergus McJan skal servicere en af disse kamprobotter, men bliver taget til fange af afrikanernes leder. Det lykkes ham dog at undslippe og med den kvindelige masaikriger Nduta som hjælper må han begive sig ud på en livsfarlig færd til fods for at stoppe krigen. Og undervejs må hans tro prøve at rumme krigens rædsler. Selv om historien er skrevet i 1974 og foregår i 1990 har den med sine mange problematikker omkring blandt andet udbytning, racisme, religion, krig og mangel på råstoffer og mad stadig noget at sige i dag.

Niels E. Nielsen var en ener inden for dansk science fiction.

Romanen er her udkommet i en lettere moderniseret udgave, der stadig har noget at sige om verden, selv om historien foregår i 1990 og er skrevet i 1974.


Politiken

d. 23. feb. 1974

af

af

Tage La Cour

d. 23. feb. 1974


Aalborg stiftstidende

d. 22. apr. 1974

af

af

Mogens Damgaard Rasmussen

d. 22. apr. 1974


Fyens stiftstidende

d. 27. mar. 1974

af

af

Mogens Damgaard Rasmussen

d. 27. mar. 1974


B.T.

d. 12. mar. 1974

af

af

E. Chr. R. Bernhardsen

d. 12. mar. 1974


Aarhuus stiftstidende

d. 26. feb. 1974

af

af

Knud Søndergaard

d. 26. feb. 1974


Jyllands-posten

d. 26. feb. 1974

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 26. feb. 1974


Himmelskibet

Nr. 39 (2014)

af

af

Morten Greis Petersen

Nr. 39 (2014)