Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Slænget ved Hanging Gardens


Beskrivelse


19-årige Vinny og hans ven Jasper er på vej hjem efter en aften i byen i Melbourne. Pludselig er Vinny væk, men først næste dag bliver venner og familie for alvor bekymrede.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. jan. 2003

af

af

Birgit Hald

d. 27. jan. 2003

Judith Clarkes første roman på dansk siden højtlæsningsbogen Skrækkelige Sofia (1993) er en spændende og velskrevet kollektivroman for unge fra ca. 14 år om ansvarlighed og om at passe på hinanden. Den er baseret på forfatterens søns egne oplevelser og er en kraftig advarsel mod at lade sig lokke med af fremmede uanset hvad. Romanen har en foruroligende stemning allerede fra starten, og den giver en udmærket forklaring på forældres enormt trættende pylren og vedholdende nervøsitet for unges sikkerhed. Handlingen foregår i Melbourne, men det kunne være hvor som helst, og alle personerne er troværdigt beskrevet. Læseren får en fin beskrivelse af en flok helt almindelige unges reaktioner på 19-årige Vinnys pludselig forsvinden da han og vennen Jasper skal hjem efter en lørdag aften i byen. Vi følger på skift venner, kærester og families bange anelser indtil Vinny efter et døgn igen dukker op. Han har været bedøvet, og kun langsomt begynder han at kunne huske lidt af hvad der er sket. En mand i bil fik ham overtalt til at hjælpe sig med at lede efter hans datter og senere drikke et glas med ham, men hvad Vinny egentlig har været udsat for, står lidt hen i det uvisse.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. jan. 2003

af

af

Lene Nissen (skole)

d. 27. jan. 2003

Slænget ved Hanging Gardens beskriver en gruppe unges oplevelse en lørdag aften i byen og følgerne af den. Historien foregår i Melbourne, men det kunne være enhver anden storby. En af de unge, Vinny, forsvinder på vej hjem, og det meste af bogen bruges til at beskrive reaktionerne i omgivelserne. Bogen bliver aldrig spændende eller levende. Synsvinklen skifter mellem Vinnys mor, diverse venner og deres kærester, men de enkelte personer bliver aldrig rigtigt tydelige. Der er forsøgt at skabe spænding ved hjælp af forudanelser: Vinny fornemmer, det er en farlig aften. Hans mor forudser i drømme, hvordan han kommer hjem, men det virker ikke rigtigt overbevisende. Da Vinny kommer hjem efter et døgn, har han ingen fornemmelse af, hvor tiden er blevet af. Efterhånden husker han, at han er blevet taget op af en ældre mand, der har foregivet at lede efter sin forsvundne datter. Han har fået en drink med noget bedøvende i og vågner op i et tog aftenen efter. Han husker kun i glimt, hvad der er sket. Bogens målgruppe er unge fra 7. kl. Temaet kunne være ikke at stole på folk, uanset hvor tillidsvækkende de er. Vi har andre bøger, der beskriver det tema mere medrivende.Informationer og udgaver