Bøger / skønlitteratur til børn / humor

Sørens billeder


Beskrivelse


Billedbog. Chimpansen Søren ved, at alle billeder fortæller en historie. Han elsker at male og han lader sig inspirere af verdenskunstens store værker, når han maler sig selv og sine venner.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2000

af

af

Ulla Møller

d. 7. aug. 2000

Chimpansen Søren, kendt fra flere af Brownes bøger, er som det ses af denne bogs omslag og sidste billede forfatteren og illustratorens alter ego. Søren ved, at alle billeder fortæller en historie, og kunstneren udnytter detaljernes historiefortællende egenskaber, når Søren leger med kunsthistoriens ikoner. Det er blevet en pragtfuld billedbog, fuld af udfordringer for øje og intellekt for alle fra 5 år. En bog, man vender tilbage til igen og igen for at få oplevelse, underholdning og viden. Browne citerer ofte i sine bøger kendte kunstværker. Her føres det ud i den yderste konsekvens, når læseren/tilskueren præsenteres for Sørens kopier af verdenskunstens store navne gennem 500 år, fra Jan van Eyck "Arnolfinis forlovelse", 1434 til Frida Kahlo "Selvportræt med aber", 1943. Netop aberne spiller en central rolle i bogen, for når Søren er kunstneren, er det naturligvis hans artsfæller, der afbildes, hvilket giver billederne nye sjove detaljer og tolkningsmuligheder. Ingen billeder er tro kopier af et enkelt værk, så det gælder om at få holde øjnene åbne for at tømme dem for indhold, som når tre impressionister citeres i et billede. Bogen afsluttes med en dobbeltside, hvor originalerne gengives, de er meget små, men se det som en opfordring til at opsøge værkerne i bøger og på museer.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2000

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 7. aug. 2000

Anthony Brownes billedunivers er originalt og velkendt. Som i Stemmer i parken (98/21) er det også denne gang en abe, der er hovedpersonen – eller rettere hovedpersonen er en maler med abemaske. Maleren Søren lader sig inspirere af en perlerække af klassiske malerier og tager læseren med på opdagelsesrejse i kunsten. De berømte forlæg får ny titel og nyt overraskende indhold. Hvert opslag er en side revet ud af malerens skitseblok, og man kan ikke andet end nyde Brownes specielle tolkning af malerier, som i mange tilfælde er velkendte. I hvert enkelt billede er der bunker af detaljer at gå på opdagelse i. Bag i bogen er der et dobbeltopslag med de rigtige malerier og oplysninger om malerne. Billederne er naturalistiske, men alligevel absurde. Farverne er klare, og hvert enkelt billede indrammes af en stærk baggrundsfarve. Der er masser af samtalestof i bogen. For den voksne er samtidig mange underfundige smil. Bogen er velegnet til billedlæsning i hele skoleforløbet og til oplæsning og megen samtale i 0.-3. kl.


Berlingske tidende

d. 9. sep. 2000

af

af

Kari Sønsthagen

d. 9. sep. 2000


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 21 (2001)

af

af

Inger Johansen

Årg. 118, nr. 21 (2001)



Informationer og udgaver