Bøger / skønlitteratur / roman

Spor : at blive den, man er


Beskrivelse


Selvbiografisk roman der gennem små 40 år følger forfatteren (f. 1937) og hans vej fra bondesøn til forfatter. Samtidig beskrives udviklingen i det danske landbrug i en brydningstid.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. aug. 2013

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 8. aug. 2013

Erindringsroman, der vil appellere til de læsere, der er på samme alder med forfatteren (der er født i 1937) eller til læsere, der gerne vil følge det danske landbrugs udvikling fra 1940'erne-1970'erne.

Vi følger hovedpersonen, forfatteren Jacob Clausen, igennem 38 år fra 1941-1979. Fra bondeknægten med ambitioner om at blive bonde til den voksne mand der bliver forfatter. Det store problem med Spor er, at Jacob Clausen har skabt en glansbillede af sin fortid frem for et stærkt drama, som stoffet, og dannelsesromanen som fortællingsform, ellers lægger op til. Som en letbenet, og mildt underholdende roman, fungerer Spor ganske udmærket, men forfatteren kommer konstant til at hoppe ud ad en patetisk tangent, og bogen er spækket med sproglige klicheer som "I den forbindelse er han kun en trækfugl, der er landet tidligt om foråret og vil forsvinde igen, når vinteren nærmer sig." I den gode erindringsroman sættes tingene på spidsen, men Spor er desværre meget udramatisk, og det går simpelthen for "nemt" for hovedpersonen - udgivelsen har for meget præg af dagbog og for lidt af roman. Romanen kan ikke leve op til det bagsideteksten og pressematerialet lover, og i sidste ende er Spor "bare" udmærket og sympatisk triviallitteratur.

Jacob Clausen har et omfattende forfatterskab som man kunne undersøge nærmere eller læse en roman som Episoder af Hans Villund.

Mildt underholdende men problematisk erindringsroman, der kan stå på de større folkebiblioteker.