Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Stjernen mod vest


Beskrivelse


I 1844 drager 13-årige John med sine forældre og seks yngre søskende med et vogntog mod vest i USA. Undervejs får familien mange alvorlige problemer, og begge forældrene dør.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen

d. 18. dec. 2018

Forfatteren er kendt for adskillige ungdomsbøger, der især foregår i Nordamerika f.eks. På vej mod Yellowstone, 1991. Her henlægges handlingen til nybyggertiden midt i 1800-tallet. FamilienSager med syv børn drager mod vest til Oregon for der at finde en god tilværelse. Men forældrene dør undervejs og børnene anbringes på en missionsstation. En mæslingeepidemi blandt indianerneudløser vrede mod de hvide og resulterer i en nådesløs massakre mod missionsstationen. De fleste bliver dræbt deriblandt den 16årige John Sager, som W.J.E. lader fortælle historien om sin familie.Beretningen er i øvrigt hentet fra arkivmateriale. Kun fire søskende overlever, og der rejses et monument til minde om overfaldet på missionsstationen Waiitlatpu. Bogen ejer spænding, er alvorligog bevægende. Dens styrke er en realistisk beskrivelse af de umådelige strabadser nybyggerne gennemgår på den lange rejse. Handlingen er troværdig med et godt sprog. Den fortjener læsere, mennybygger- ogindianerfortællinger er ikke i høj kurs i dag. Tiltalende omslag og god oversættelse. Alder: 12-16 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

Whitman-massakren mindes i dag af tusinder af mennesker, der besøger det nationale monument i Waiilatpu, Oregon. Her på missionsstationen myrdede indianerne i 1843 lægemissionæren m.fl. iforbitrelse over, at kun indianerbørn døde af mæslinger, sygdommen de hvide havde bragt med. Det er John Sager, der fortæller sin livshistorie om, hvorledes familier bryder op fra St. Joseph,Missouri for ad Oregon-ruten at drage vestpå. Deres trængsler med forberedelser og under turen med okser, floder, vejrliget, indianere, sygdom og død beskrives grundigt med hans familie somcentrum. Det er et meget intenst billede af disse pionerers tilværelse, der bliver læseren til del, og det er naturligvis de markante begivenheder, der fæstner sig i den 13-årige Johns erindring. Ivirkeligheden bygger fortællingen dog på søsteren Cathrines manuskript, øjenvidneberetninger og historikeres arbejder, men det gør ikke sandhedsværdien mindre. Ud over at være en spændendefrilæsnings- og oplæsningsbog vil denvære et yderst relevant skønlitterært supplement til arbejdet med indianere i 5.-9. klasse.


Det fri aktuelt

d. 14. apr. 1992

af

af

Steffen Larsen

d. 14. apr. 1992