Bøger / skønlitteratur til børn / billedbog

Stormfloden


Beskrivelse


Billedbog. I 1872 hærgede en voldsom stormflod Lolland og Falster. Martin og Inger overraskes af stormfloden, mens de vogter får og må søge tilflugt i en højtliggende skole.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gunhild Lindstrøm

d. 18. dec. 2018

1872 hærgede en voldsom flodbølge Lolland og Falster. Svend Otto S. har hørt sin bedstefar fortælle om den og genfortæller nu hans oplevelser i en farvebilledbog med megen tekst om to børn,som bliver overrasket af stormfloden, mens de vogter får. De må søge tilflugt på en højtliggende skole sammen med mange andre mennesker og dyr. Til alt held bliver de bjerget af deres far i en båd,så historien ender godt for dem, selv om det ikke skjules, at både dyr og mennesker mister livet. Det i og for sig lette skriftsprog er ikke særlig mundret til oplæsning, men kan læses fra 10 år(sat med Baskerville ligesom hans Lavinen.) Illustrationerne viser børns og voksnes følelser af angst og lettelse og gensynsglæde, den voldsomme storm og det rigtige marsklys over den sindsbevægededag: børnene kommer dog uforholdsmæssigt pæne og rene igennem de beskrevne strabadser. Stormfloden viser en hård side af dansk natur og er en alvorlig bog, men ikke håbløs, fordi den hele tidenviser mennesker, somhjælper hinanden. Omslaget - fra et opslag i bogen - viser i mørke farver stormflodens vælde og 4 alvorlige mænd - og signalerer ganske udmærket, at bogen ikke er for demindste børn, men for 6-11-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Sv. O. har i Kina-bøgerne skildret menneskers kamp mod overmægtige naturkræfter. Her behandles samme tema under danske forhold; stedet er Lolland og tiden er 1872. bogen vil være bedst egnettil oplæsning i de yngste klasser med efterfølgende billedlæs-ning, men dens tidsbillede kan også indgå i emnearbejde om »gamle dage« i de første skoleår. To børns oplevelser, fra de om morgenenskal ud med fårene til de efter livstruende hændelser reddes hjem om aftenen, er fortalt i et dæmpet og roligt sprog, hvor udstrakt brug af replikker fører tæt på personerne, samtidig med at dergives rum for egne fantasier over, hvor galt det kunne have gået. Illustrationerne er i forskellige formater fra to på siden til hele opslag. Teksten er anbragt i brede blokke med åben sats i ogomkring billederne. Disse er udført i den kendte træfsikre streg med liv og bevægelse i dyr og mennesker. De afdæmpede, våde farver udnyttes stilsikkert til store, truende himmelhvælv over detflade landskab. Tiden ogmiljøet rammes tydeligt med omhyggelige detaljer, så bogen på samme tid skildrer en ekstraordinær situation og noget meget hverdagsagtigt. Det er nok en bog, der kræverformidling, men den rummer billeder, der vil blive husket længe efter læsningen.


Kristeligt dagblad

d. 2. dec. 1989

af

af

Jimmy Stahr

d. 2. dec. 1989


Land & folk

d. 4. jan. 1989

af

af

Nils Frederiksen

d. 4. jan. 1989


Det fri Aktuelt

d. 10. okt. 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 10. okt. 1988


Plys

1989, nr 4

af

af

Jakob Gormsen

1989, nr 4


Politiken

d. 21. dec. 1988

af

af

Mette Kappel

d. 21. dec. 1988