Roman for unge fra 14 år, om det at være en ung fyr mellem to kulturer, ung og i puberteten. Romanen kan læses bredt og har bud til aldersgruppen bredt. Bogen kan fx også bruges til debat i folkeskolens ældste klasser.
Svenhammed fortæller selv, og som sekstenårig har han stor indsigt i sine egne følelser, og forstår en del af faderens voldelige opdragelse, men han er også en forelsket teenager og let påvirkelig, og deltager i sin fætters alternative forretning med billig vodka og cigaretter. Romanen foregår i Sverige, og det giver måske en distance, men også en positiv distance for de mange unge, der vil finde Svenhammeds liv og hverdag anderledes og voldsom. Faderens patriarkalske opdragelse og betvingelse af sønner og moderen, står i modsætning til den naivitet, der må ligge bag at forældrene kalder en af deres sønner Svenhammed. Den er ikke skrevet som en almindelig dagbog, for det gør rigtige mænd ikke, mener Svenhammed, men som en journal/rapport. Forside båret af grafisk ret velfungerende symbolsk billedsprog dækker for indhold. Det er forfatterens første bog på dansk.
Der er en humor og en vis indsigtsfuld vrede i denne roman, om fx identitet og familie, som mange unge mænd vil genkende, til unge piger findes Randa Abdel-Fattahs bøger, som fx Ti ting jeg hader ved mig selv, 2007.
En anvendelig og litterært set velskrevet og engageret skildring, der også i det triste og voldsomme anerkender fornuften, humor og kærlighed som vejen frem for Svenhammed.