Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Tavs tale


Beskrivelse


Melindas første år på highschool bliver forfærdeligt. Hun er ensom og isoleret. Hun tør ikke fortælle sandheden om, hvad der skete den frygtelige aften - men at holde mund viser sig at være endnu værre.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. feb. 2001

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 14. feb. 2001

Melindas to fortællinger er vævet ind i hinanden, den ene om hendes første, traumatiske år på highschool, den anden finder hun først ord for til sidst. Alligevel går denne tavse fortælling som en understrøm gennem den første, gennem alt, hvad hun oplever og sanser, blokerer for både sociale og faglige kompetencer og gør hende mere og mere indesluttet og ensom. Hist og her lægges et spor for læseren, når hun ikke magter at glemme, eller når hun ser en bestemt person fra afgangsklassen, eller når hun hører en bemærkning om, at det var hende, der ringede efter politiet ved den fest i sommer. Skoleliv og -kultur fylder meget og ligger fjernt fra det, vi kender, men er også i skildringen farvet af hendes negationer. Kun formningslæreren ser både talent og behov for udtryk, men det lykkes ikke at kompensere for det mareridt, det er at være voldtægtsoffer. Det sker først med den dramatiske slutning. Bogens mange kapitler, der atter er opdelt i korte afsnit, gør den nem og overskuelig at komme igennem. Det er en alvorlig sag med et tydeligt budskab, som kan interessere fra 7.-8. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. feb. 2001

af

af

Britta Liboriussen

d. 14. feb. 2001

Udgivelse i Gyldendals grå serie. Melindas første år på highschool bliver hårdt. Hun er udstødt fra den første dag. Hun har psykiske problemer. Hun kan ikke tale om det med nogen og ender med at være helt tavs. Forældrene bemærker det knap nok. Deres ægteskab er dårligt, og familielivet fungerer næsten ikke. Efterhånden bliver det klart for læseren, at Melindas psykiske problemer skyldes, at hun er blevet voldtaget som 13-årig lige før starten på highschool og ikke har turdet tale med nogen om det. Gennem et umenneskeligt hårdt år får Melinda arbejdet sig frem til den sidste dag før sommerferien, hvor hun endelig vover at henvende sig til sin kunstlærer med sætningen: "Må jeg fortælle dig om det?" Bogens sidste linje. Der er håb forude. Historien er fortalt med en utrolig indlevelsesevne i den tavse og isolerede unge pige fra det amerikanske middelklassemiljø. Historien foregår i USA, men kunne for så vidt foregå overalt i de såkaldte rige lande. Dog må man håbe, at det kun er få forældre, der er så lidt opmærksomme på deres børn. En stærk og rystende skildring af en ung piges psykiske problemer, der dårligt nok bemærkes af forældre, venner og lærere. Ingen gør rigtigt noget for at hjælpe, men er kun irriterede over de problemer, hendes opførsel giver dem. For unge (piger) fra ca. 14 år og deres forældre.


Weekendavisen

d. 16. mar. 2001

af

af

Jens Kistrup

d. 16. mar. 2001