Bøger / skønlitteratur / roman

Tilbage til den mørke dal


Beskrivelse


Manuela har haft en hård opvækst i Columbia og genfinder sig selv som digter og elsker. I Madrid søger konsulen sin tabte elskede, Juana. Også digteren Rimbauds liv bidrager til kludetæppet over en turbulent og voldsom verden samt poesiens og rejsens forløsende kraft.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. apr. 2019

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 12. apr. 2019

Intens, voldsom, kaleidoskopisk roman, der foregår i Madrid og Columbia. Flere dramatiske handlingsspor giver et portræt af en turbulent verden, hvor mennesket må rejse for at søge hjem. Til en bred gruppe af læsere, der gerne vil udfordres. Ikke mindst litteraturhistorisk interesserede og læsere af moderne international noir vil blive fascineret af den spændende fortælling.

Romanen følger flere personer, alle jeg-fortællere. Afsnittene om den franske digter Rimbaud og hans tid er dog holdt i 3. person, og de danner en form for ramme omkring temaet at rejse for at kunne vende hjem igen. Et andet tema er litteraturens kraft. I Madrid, der er ramt af terror, søger konsulen søger sin tabte kærlighed, en kvinde ved navn Juana. Manuela rejser plaget af en hård opvækst og en trang til hævn, men i Bogota finder hun både sin seksualitet og sit digteriske talent. Flere personer dukker op, men disse tre er de centrale.

Dybt fascinerende, rå og voldsom roman, der skiller sig ud. Trods mange skift i fortæller, tid og og sted er det ikke specielt svært at følge med i handlingen. Det er en virkelig ambitiøs og medrivende pageturner af høj kvalitet, skrevet af en bemærkelsesværdig forfatter med spansk/latinamerikansk tone og underspillet knastør, kynisk humor.

Af samme forfatter er indtil videre kun Bedragerne oversat til dansk. Den er skrevet i samme stil, men mere actionpræget. Gamboa kan sammenlignes med Juan Gabriel Vasquez og Javier Marias.