Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Tinh er vietnameser


Beskrivelse


Om flygtninge og indvandrere i Danmark. Tinh er 12 år og kom til Danmark som flygtning med sin familie da han kun var halvanden måned. Om hverdagen, skolen, vennerne, religionen og familien, og om at leve mellem to kulturer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2000

af

af

Else Lerche

d. 9. okt. 2000

I 1999 kom fire titler, bl.a. Fatima er somalier, i serien Verdener mødes. Emnet er flygtninge og indvandrere i Danmark. Sara, 14 år, og drengen Tinh, 12 år fortæller om hverdagen i skolen, blandt kammerater og hjemme. De fortæller om deres kultur, fester, religion, og om tanker om fremtiden. Begge vil gerne besøge det land deres forældre er flygtet fra. Det ridses op hvorfor de flygtede. Udover den reportageagtige tekst er der indsat grå faktabokse med citater, udpluk af læserbreve, statistisk materiale og faktuelle oplysninger. De mange levende s/h fotos viser situationer der hænger nøje sammen med teksten. Derfor får læsere fra 12 år et levende indblik i børnenes hverdag og tanker, og dermed en bedre baggrund for at kunne forstå etniske minoriteter. Layoutet er flot og indbydende, teksten overskuelig og lettilgængelig. Selvom den nogle steder nærmer sig fiktion, mærker man tydeligt hensigten, at give stof til debat og eftertanke. Således er der forslag til elevopgaver og vejledning til læreren. Og det er i den sammenhæng bøgerne vil fungere bedst selvom de kan bruges selvstændigt til opgaver. Her egner Iranere i Danmark 1996 sig bedre. Der er ingen lignende bog om vietnamesere. Der er litt.henv., adresser og register.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2000

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 9. okt. 2000

To nye titler i forlagsserien, som nu omfatter otte flygtninge-/indvandrergrupper. Som i de tidligere gives der i bøgerne et udmærket indblik i fremmede kulturer og i flygtningefamiliers hverdag i Danmark. Bøgerne vil kunne selvlæses på 5.-6.klassetrin, og serien er således noget lettere tilgængelig end Mellem 2 verdener, der udkom i midten af 1990erne. Bøgernes brødtekst giver en letlæst fremstilling af en drengs eller piges dagligdag og hans/hendes forhold til dansk og "egen" kultur. De fleste opslag rummer desuden faktabokse, som giver historisk og kulturel baggrundsviden samt oplysninger om Danmarks forhold til flygtninge. En del af stoffet går naturligt nok igen fra bog til bog. Illustrationerne, som udgør en væsentlig del af bøgerne, består af s/h-fotos af hverdagssituationer i familien, skolen og vennekredsen. Bøgerne afsluttes med et lille stikordsregister, adresse- og litteraturliste, og de adskiller sig fra tidligere titler ved også at have et opslag med ideer til videre arbejde med bogen/emnet. Afsnittet vil kunne være en hjælp, hvis bøgerne anvendes til gruppe- eller klassearbejde.