Bøger / skønlitteratur / roman

Tom Ripley under jorden : kriminalroman


Beskrivelse


Krimi. Svindleren og charlatanen Tom Ripley spinder guld på at forfalske en afdød kunstners værker. Men kunstsamleren Murchison aner uråd, og Ripley bevæger sig nu på kanten af afsløring og fornedrelse. Det lægger han morderiske råd op for.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Gyde Neergaard

d. 19. dec. 2018

En del biblioteker har sikkert anskaffet Tom Ripley-serien på engelsk, for den hører jo absolut til i toppen blandt internationale thrillers. Tredie bind, Tom Ripleys spil, udsendes på dansk i efteråret 1975. Nogle år efter Greenleaf-affæren har Tom Ripley etableret sig luksuøst lidt udenfor Paris og er blevet gift med en millionærdatter. Han er primus motor i et svindelforetagende med kunst. Han og hans kumpaner lukrerer på forfalskninger af en berømt, forsvunden malers værker. En rig og stædig amerikaner fatter mistanke til foretagendet, og Tom må kaste sig ud i halsbrækkende manøvrer for at redde firmaet. Highsmith brillerer endnu en gang og forstår kunsten at holde læseren i ånde fra først til sidst. Hendes portræt af den komplet samvittighedsløse psykopat, Tom Ripley, der føjer endnu et par mord til sit synderegister, er uhyggeligt overbevisende. Hendes opfindsomhed, logiske sans, menneskekundskab og lokalkolorit gør hende suveræn på sit felt.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. juni 2010

af

af

Helle Winther Olsen

d. 9. juni 2010

Denne krimiklassiker fra 1970 vil også gå rent ind hos nutidens læsere, der afsøger krimihylderne for "nyheder", for det er stadig interessant og grænseoverskridende at følge den forbryderiske person Tom Ripley. Dette er i øvrigt 2. bind i serien om ham.

Amerikaneren Tom Ripley er en charlatan, en charmerende bedrager, der uden skrupler konstruerer sin egen virkelighed med regler der kun gælder for ham. Det går meget godt, indtil den virkelige virkelighed indhenter ham og han risiker den uundgåelige skandale. Ved romanens start nyder han livet i Frankrig oven på en veludført dåd og ikke mindst et større bedrageri omkring kunstsvindel. En situation opstår, og han udgiver sig for at være en feteret, men i virkeligheden afdød maler for stadigvæk at kunne spinde guld på forfalskningerne. Bedraget lykkes i første omgang, men da kunstsamleren Murchison begynder at ane ugler i mosen, ændrer situationen sig dramatisk for Tom R., der lægger morderiske planer.

Det er oplagt at læse de andre bøger om Tom Ripley. Dertil kommer nyere titler om "den charmerende forbrydelse" som Mellem venner af Ian Rankin og den amoralske krimi Apotekersken af Ingrid Noll.

Fin genudgivelse af en klassiker indenfor den amoralske krimi med stor vægt på det psykologiske portræt. Meget let revideret, men i en pæn udgave med læselig sats i modsætning til den tidligere billigbogsudgave og klar til at blive budt op af krimilæsere med mod på andet end skandinaviske krimier.


Politiken

d. 4. maj 1977

af

af

Anders Bodelsen

d. 4. maj 1977


Aktuelt

d. 12. aug. 1975

af

af

Claus Rude

d. 12. aug. 1975


Jyllands-posten

d. 22. maj 1975

af

af

L

d. 22. maj 1975


Land & folk

d. 28. apr. 1977

af

af

Fredrik Martner

d. 28. apr. 1977


Politiken

d. 31. maj 1975

af

af

Tage La Cour

d. 31. maj 1975


Aarhuus stiftstidende

d. 13. maj 1975

af

af

Henning Sørensen

d. 13. maj 1975


Berlingske tidende

d. 20. juni 1975

af

af

Frits Remar

d. 20. juni 1975


B.T.

d. 13. maj 1975

af

af

E. Chr. R. Bernhardsen

d. 13. maj 1975


Information

d. 16. maj 1975

af

af

Lisbeth Hertel

d. 16. maj 1975