Bøger / faglitteratur / kogebøger

Tuttu - qaqqamiit qanermut
Rensdyr - fra fjeld til fad (flere sprog)


Beskrivelse


Opskrifter på laktoseallergivenlige retter med rensdyr samt forfatterens jagterfaringer og om behandlingen og udskæringen af det nedlagte rensdyr.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2011

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 2. dec. 2011

Grønlandske og danske jægere af rensdyr og andet hjortevildt samt folk, der laver mad af rensdyr og andet hjortevildt, vil have stor fornøjelse af bogen.

Den grønlandsk fødte forfatter er bl.a. uddannet som biolog og er nu arrangør af sejladser ud i den grønlandske natur med udgangspunkt fra Nuuk. Bogen beskriver i parallel grønlandsk/dansk tekst og fine billeder både jagten efter rensdyr (30 sider), parteringen af dyret (40 sider) samt opskrifter af alle dele af kødet (70 sider). Parteringen beskrives på den meste illustrative måde, jeg mindes at have set i bøger endnu - så mindst muligt går til spilde og således danner baggrund for den herlige mad. Opskrifterne er ikke specielt grønlandske, men kommer hele verden rundt med mange forskellige måder at tilberede de forskellige dele af dyret. Det gøres enkelt og overbevisende i klar tekst baseret på egne erfaringer. En særlig detalje er, at der ikke bruges mælk, fløde, smør eller margarine i opskrifterne pga. mange grønlænderes laktoseallergi, og også andre i denne målgruppe vil have nytte af bogen.

Det er den eneste rensdyrkogebog, jeg har set, og den vil som sådan gøre mest nytte i Grønland, men i Danmark supplerer den rigtigt godt de øvrige vildtkogebøger, hvor der oftest kun en del af bogen handler om hjortekød, og hvor der næsten altid bruges rigeligt fløde og smør. Laktoseallergivenlig vildtmad har jeg ikke set før.

Interessant vinklet og meget anvendelig kogebog med rensdyr som hovedingrediens, men i høj grad også anvendelig på andet hjortevildt.