Bøger / faglitteratur

Uranbjerget : om forsøgene på at finde og udnytte Grønlands uran fra 1944 til i dag


Beskrivelse


Beskrivelse af uranudvindingen på Grønland i et historisk perspektiv. Med fokus på det geologiske arbejde, den danske atompolitik og debatten omkring emnet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 2016

af

af

Rikke Bruun

d. 14. apr. 2016

Debatten om uran i Grønland er i høj grad aktuel, og med denne bog i hånden får du et historisk perspektiv på geologiske fund, politik og debat om emnet siden 2. verdenskrig. For læsere med en stor interesse i emnet.

Seniorforsker og arkivar ved Rigsarkivet Henrik Knudsen og lektor emeritus ved Center for Videnskabsstudier på Aarhus Universitet Henry Nielsen beskriver i denne bog historien om den grønlandske uran. De går tilbage til 2. verdenskrig, hvor interessen for uran på verdensplan var stor; specielt fra USAs side, og de beskriver udviklingen frem til i dag, hvor debatten om udvinding af de grønlandske råstoffer, herunder uran, stadig er højaktuel. Fortællingen om den grønlandske uran hænger uløseligt sammen med den danske atompolitik, og bogen kommer også rundt om emner som forskningscenter Risø.

Bogen giver på et højt fagligt niveau en stor indsigt i de mange aspekter omkring uran i Grønland, og for læsere med interesse i emnet vil der være meget at hente.

Der findes ikke andre bøger, der på samme niveau og med samme grundighed beskriver historien om uran i Grønland, men man kan læse om Grønlands råstoffer i forskellige småudgivelser som eksempelvis Til gavn for GrønlandBalladen om Grønland eller i Martin Breums Balladen om GrønlandDer findes ikke andre bøger, der på samme niveau og med samme grundighed beskriver historien om uran i Grønland, men man kan læse om Grønlands råstoffer i forskellige småudgivelser som eksempelvis Til gavn for Grønland eller i Martin Breums .