Essays, hvor forfatteren Egon Clausen fortæller om alt fra livet blandt vindmøller og svinebønder i Vestjylland, til sin oplevelse af det litterære miljø. Særligt til læsere af essays med interesse i samfundsforhold før og nu.
Essaysamlingen falder i fem dele med overskrifterne Udkanter, Kulturens magt, Det gamle Vestjylland, I de grønne drømmes land samt Lys og mørke. Indholdsmæssigt beskæftiger essayene sig med livet på landet i Vestjylland før og nu, kulturlivet i Danmark, klimakrisen og kristendommen. Indeholder også læsninger af bl.a. John Bunyans “Pilgrimsvandringen" og Spencer Thomsens “Hvem har flyttet min ost?" Forfatteren (f. 1940) skriver selv i efterskriftet, at bogen er blevet til over en 10-årig periode, hvor nogle af teksterne har været offentliggjort som kronikker og klummer i dagblade, mens andre har ligget som udkast.
På den ene side er tanken om, at alting var bedre i gamle dage fremherskende i bogen. På den anden side udtrykkes der stor skepsis mod tidligere tiders skikke og især den strenge religiøsitet i Indre Mission. Forfatteren sender bredsider mod det moderne industrilandbrug, mod politikere, mod kultureliten og mod tidernes hastige skiften. Dette sker i en humoristisk-alvorlig tone, der veksler mellem causeri og harceleren.
Minder i tone og programerklæring om Vi danskereHvidtjørnen og om Knud Sønderbys HvidtjørnenMinder i tone og programerklæring om Vi danskere og om Knud Sønderbys .