Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Vinnis vinter


Beskrivelse


8-årige Vinnis forældre finder sammen igen. Samtidig oplever Vinni sin første forelskelse i klassekammeraten Alex. Kærligheden er gengældt, og et godt venskab opstår mellem de to børn og deres familier.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2001

af

af

Ulla Møller

d. 13. sep. 2001

Sidste år udkom forfatterens Far på Søndag om 8årige Vinni, der tilbringer sine week-ends hos sin far på en ø i den svenske skærgård. Nu kommer to nye bøger om Vinni Vinni her og der og denne titel. En selvstændig fortsættelse til den første bog om Vinni, men da den lige som denne er både sød og hjertevarm, og såvel omslag som indhold har appel til piger fra 9 år, går de fleste nok i gang med hele serien. Personskildringen er nuanceret, hovedpersonen og hendes familie er levende mennesker med vilje og evne til at få livet til at fungere. Meget korte kapitler gør bogen lettere at læse, og kapiteloverskrifter skærper interessen og giver lyst til at læse videre. I denne bog får Vinni opfyldt en drøm mange skilsmissebørn nærer. Forældrene finder sammen igen. Samtidig oplever Vinni selv den første kærlighed, og skønt både hendes far og mor støtter venskabet med klassekammeraten Alex og lytter til hendes følelser, er det ikke altid helt let at være forelsket. I skolen opnår Vinni at blive valgt til luciabrud, selv om det ikke er med lærerindens gode vilje.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2001

af

af

Betty Folino (skole)

d. 13. sep. 2001

Her fortsættes historien fra Far på Søndag (2000) om den svenske, næsten 9-årige Vinni, som bor hos sin mor i byen, men har et varmt forhold til faderen, som bor på en ø i skærgården. Vinnis mor brækker armen, og far flytter hjem for at hjælpe med det praktiske. Vinni soler sig i situationen og opdager, at mor og far kommer ganske godt ud af det med hinanden. De personer, der omgiver Vinni, portrætteres nuanceret: forældrene, den usympatiske klasselærer, den "perfekte" klassekammerat Magdalena og ikke mindst Alex, genstand for Vinnis første forelskelse. Her er mange dialoger og iagttagelser, som vil more eller berøre målgruppen såvel som den voksne læser. Historien fortælles i korte kapitler a 2-3 sider. Sætningsstrukturen og sproget er ukompliceret, hvilket gør bogen let at læse. Forglemmigej-serien er primært til selvlæsning, 9-12 år, og handler mest om hverdagssituationer, som er velkendte for målgruppen, fx venskaber og de følelser og kriser, der følger med. Bogens lyserøde omslag med naivistisk illustration af Vinni og Alex, der leger i sneen, tiltaler nok kun piger, men bogen kan med fordel også bruges til oplæsning og samtale i 2.-3. klasse.Informationer og udgaver