Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det store kup


Beskrivelse


På det faldefærdige slot Tordenborg bor den småkriminelle familie Hermanowsky. Den 15-årige Cegney udtænker det perfekte kup, tyveri af en malerisamling, der giver familien lykke og rigdom.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Roth

d. 18. dec. 2018

Den berygtede Hermanowsky-klan residerer i slottet Tordenborg, som er gamle arbejderboliger yderst mod lossepladsen. Beboerne i Tordenborg ernærer sig med alle former forberigelseskriminalitet - bankrøverier, taxarøverier, cykeltyveri m.v. Af de tre generationer i familien er der kun en, Cagney på 15, der er tilstrækkelig kvik til at drive det til noget. Cagneyudtænker det perfekte kup, tyveriet af en malerisamling. Cagney kan hæve dusøren ved at levere malerierne tilbage og siden endnu en dusør for at afsløre ejerens forsikringssvindel. Cagney og klanenender med at blive stenrige hæderlige mennesker. Det er ikke stor og dybsindig fortællekunst, men en farceagtig gavtyveroman med mange spøjse indfald. I begyndelsen af fortællingen er der mangehandlingsspring, hvor man følger forskellige af klanens medlemmer under udførelse af deres job, men de kædes sammen som fortællingen skrider frem. Der er ikke megen person- og miljøbeskrivelse ibogen, - mest ren handling. Bogen er skrevet iet frisk sprog, og er i seriens sædvanlige format og udstyr, den har et farvestrålende omslag der dække handlingen. Kan læses fra 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 18. dec. 2018

Krimi-farcen er i de senere år med jævne mellemrum dukket op på hylderne - f.eks. i skikkelse af Reuters Casanova (efterfulgt af Tropicana m.fl.), Jürgensens Gargoylens gåde, Overskovs Kæberaf Stål - og på det seneste Hellbergs De sorte Pandaer. Genren der er karakteriseret ved et hæsblæsende tempo - såvel sprogligt som handlingsmæssigt - har en vis evne til i længden at virketrættende (smilet bliver en smule stift) - med mindre naturligvis man er meget stor fan af denne specielle form for krimi. I den aktuelle bog, som iflg. forfatterens efterskrift er inspireret afautentiske begivenheder, bliver vi introduceret for en småkriminel og absolut uheldig familie, der lever i et trist forstadskompleks - kaldet »Tordenborg«. Et af familiens medlemmer med detlegendariske kælenavn »Cagney« (efter skuespilleren) får held til at gennemføre det store kup til fælles og endelig lykke for hele familien. Bogen er desværre ikke særlig morsom - men derimod bådespringende og forvirrende ihandlingsmæssig henseende. Selvlæsning fra ca. 6. klassetrin.



Informationer og udgaver