Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bamsernes store indflugt : en farlig rejse


Beskrivelse


Silles Bamse Jakob og Fies Panda-Mor med det lille Panda-Barn drager på en lang indflugt sammen med andre bamser, og her oplever de mange farlige ting.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juli 2002

af

af

Kirsten Thorning Thagaard (skole)

d. 11. juli 2002

Tænk på, hvordan det er at være bamse! Forfatteren tager udgangspunkt i sin families egne bamser og fortæller med humor og underfundighed om livet fra bamsernes synsvinkel. Bamserne er menneskelige med individuelle træk. De tager på indflugt (=udflugt), når deres mennesker ikke leger med dem. Her møder de andre bamser, med hvem de tager på farlig færd. På indflugten møder de følelseskolde bamser, som ikke er blevet elsket. Historien giver små gys med det for børn genkendelige - at blive væk fra sine forældre og blive fundet igen. De mundrette dialoger gør bogen velegnet til oplæsning/godnathistorie. Forfatteren har tidligere udgivet to bøger om Det røde øre (1983/84). Denne bog er lavet i samarbejde med datteren, som har lavet de meget søde sort/hvide stregtegninger. Forsiden viser en noget betuttet bamse, som springer i faldskærm lavet af et lommetørklæde. På omslagets inderside er et billedgalleri over bogens bamser. Bog til alle bamseelskere, også de lidt større i 3.- 4. klasse, som selv kan læse bogen og måske få inspiration til at udbygge deres eget bamseunivers.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juli 2002

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 11. juli 2002

Forfatteren har ladet sig inspirere af de bamser, familien har kendt til, men påvirkningen fra Peter Plys er umiskendelig. Panda-Barnet i denne bog minder f.eks. meget om Kængubarnet. Borberg har ikke pustet liv nok i sine bamser til at løfte dem over det skabelonagtige, men han har skabt en masse små dramatiske episoder, der gør bogen til en ganske effektiv småbørnsgyser, der kan bruges til oplæsning fra ca. 6 år. Borbergs datter Sofie har gennemillustreret bogen med charmerende, naivistiske tegninger, der rammer bogens tone godt. Efter en lidt voksenfilosofisk indledning om børns forhold til og behandling af deres bamser giver forfatteren sin forklaring på bamsernes egenliv, som en slags kollektiv drømmetilstand, når de ikke håndteres af børnene. Her glipper logikken dog lidt, da han til slut for en stund lader bamserne materialisere sig i stuen, hvor børnenes mor ser dem. Som gyser betragtet fungerer bogen for målgruppen. De små eventyr, bamserne oplever, er lige tilpas dramatiske uden at blive for uhyggelige, og Borbergs humor er ganske usofistikeret og umiddelbart forståelig for børn.