Bøger / skønlitteratur / noveller

Dukkerne : fire fortællinger


Beskrivelse


Noveller. Fire dystre og dystopiske fortællinger der handler om søskendeforhold, krig, togrejse og samfund under opbrud.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 2020

af

af

Sanna Stagaard Gade

d. 20. jan. 2020

Fire sære og dystopiske fortællinger om søskendeforhold og katastrofer. Til læsere af nyere dansk litteratur.

I "Dukkerne" møder vi en familie med to søstre og deres forældre, der betragter verden fra deres hus. Der sker sære ting i verden omkring huset med fx violinmusik fra skoven og en grum maskine, der kommer tættere og tættere på huset. "Mod Rusland" foregår i 1888, hvor et mislykket forsøg på at oversvømme Lyngby-egnen sender ingeniøren Niels Madsen på flugt mod Rusland. Han kommer dog ikke længere end til hans barndomshjem, hvor hans søster stadig bor. I "Notplas hus" er et søskendepar spærret inde i et hus på flugt fra den krig, der hærger rundt om huset. Den sidste fortælling, "Kupé", handler om tre søskende, der fragter deres døde mor til Ungarn siddende sammen med kisten i en togkupé.

Mystiske, sære, foruroligende og dragende fortællinger. Det er en udfordrende læseoplevelse, da historierne har mange lag, og man som læser kun får de bider af historien, som hovedpersonerne giver videre. Disse hovedpersoner forstår ikke nødvendigvis alt det der sker omkring dem, så det er op til læseren at skabe mening og sammenhæng i de verdener Ursula Scavenius udfolder i bogen.

Scavenius' fortællinger ligner ikke noget andet dansk litteratur. Hun har sin egen stemme og stil, som også findes i hendes tidligere udgivelse Fjer.


litteratursiden.dk

d. 5. feb. 2020

af

af

Daniel Boysen

d. 5. feb. 2020

Gode fortællinger hiver de skæve eksistenser og deres uforudsigelige historier frem i lyset. Et gennemgående element i Ursula Scavenius’ fortællinger er tvivlen. Karaktererne tvivler på sig selv, de ...


Politiken

d. 16. jan. 2020

af

af

Mikkel Krause Frantzen

d. 16. jan. 2020


Weekendavisen

d. 10. jan. 2020

af

af

Lars Bukdahl

d. 10. jan. 2020


Standart

Årg. 34 nr. 2/3 (2020)

af

af

Allan Sortkær

Årg. 34 nr. 2/3 (2020)