Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Appelsinpigen

Del af Oline

Beskrivelse


Efter at hendes husbond har voldtaget hende, må Signe flygte fra sin plads. Men Stockholm i slutningen af 1900-tallet er en barsk by for fattige unge piger.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. okt. 1999

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 27. okt. 1999

Som stor pige slugte jeg Moa Martinsons bøger, fordi de var så sørgelige og gribende. Denne ungdomsbog i Oline-serien minder meget om dem. Den beskriver også Sverige i slutningen af forrige århundrede set fra en feminin synsvinkel. Det er en velskrevet og medrivende bog, som fuld af social indignation viser den tids knugende fattigdom, den skinhellige velgørenhed og mænds udnyttelse af kvinder. Hovedpersonen Signe sendes fra børnehjemmet ud at tjene, men husbond voldtager hende, og hun flygter til Stockholm. Her hutler hun sig igennem, indtil hun optages på et diakonissehjem. Inden da har hun sultet, frosset og mødt mange andre fattige, bl.a. veninden Alice, som er appelsinpige. Det kaldte man prostituerede, og skildringen af hendes skæbne er barsk læsning. Signe selv klarer sig med nød og næppe og møder måske kærligheden i den unge havnearbejder Bjørn, som repræsenterer den nye tids arbejderbevægelse. Slutningen er åben og kunne tyde på en fortsættelse. Man tror på personer og miljø og bogen har den særlige svenske tone. Den er tætskrevet, men ikke svær. Historiske bøger er ikke nemme at formidle, men piger fra 13 år, som ynder bøger om gadebørn, kunne være mulige læsere. Af forfatteren kendes Hugormesommer (94/43). Udmærket forside.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. okt. 1999

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 27. okt. 1999

Denne ungdomsbog indgår i serien Oline, der beskæftiger sig med ung kærlighed, venskaber og livet i en anden tid. Handlingen udspiller sig i slutningen af forrige århundrede i Sverige blandt fattige og udstødte eksistenser på samfundets bund. Det kan lyde trist, og det er selvfølgelig også barske forhold og hændelser, der beskrives, men bogen igennem holder håbet om, at alt vil blive bedre, hvis man ærligt og arbejdsomt stræber, modet oppe hos hovedpersonen Signe. Bogen har da også en positiv udgang. Vi følger Signe fra hun forlader børnehjemmet for at blive tjenestepige hos en husmand, hvis kone er svagelig. Selv om hun arbejder hårdt, bliver hun glad for at være i pladsen, indtil den dag hendes husbond voldtager hende. Forfærdet og skamfuld flygter hun til Stockholm. Ligesom utallige andre piger må hun kæmpe mod fattigdommen. Signe vil ikke være "appelsinpige", dvs. en prostitueret, der kamuflerer sig som frugtsælger. Det lykkes hende ved hjælp af småjobs at hutle sig igennem og holde sig på dydens smalle sti. Bogen er velskrevet og giver et realistisk billede af tiden. Den henvender sig til modne læsere (piger) i skolens ældste klasser.



Informationer og udgaver