Historiske mammutromaner har sin helt egen læserkreds, der nok skal blive fanget af både titel og omslag.
Den 28-årige forfatter debuterer med denne murstensroman om Mellemøstens og især Assyriens historie omkring 700 f.Kr. Ea-nasir er kaptajn i den assyriske hær men bliver efter eget ønske udsendt som spion til Judæa, der er et af de nabolande, der pønser på oprør. Her lever han under dække i en håndfuld år, hvor han splittes mellem sin trofasthed overfor Assyrien og sin indlevelse i den judæiske tradition og ikke mindst betagelsen af enken Natanja. Da Assyrien åbner krig om Judæa bliver hans følelser spændt til det yderste. Der er ingen tvivl om, at Tylsgaard Larsen har styr på de historiske facts og kan beskrive hverdagen, magtkampen og tiden overbevisende, men den romanramme, han bygger det op over, er trods den megen dramatik nærmest at ligne ved triviallitteratur med entydige figurer og forudsigelig handling.
Lynn Austins Kongekrønikerne 1-2 fra 2008 omhandler samme periode fra judæisk synsvinkel, det samme gør Harald Tandrups Profeten Jonas privat fra 1937. Den sidste kender jeg ikke, mens de første har en kristen indfaldsvinkel.
Historisk roman om Assyrien og nabolandene omkring 700 f.Kr. med gode historiske detaljer men med et triviallitterært univers.