Bøger / faglitteratur / bibliografier

Den danske vinhistorie


Beskrivelse


Beskrivelse af danskernes vin- og drikkekultur, fra middelalderens første regler om udskænkning af vin, frem til nutidens vinsmagningskurser, vinrejser, apps og danske vingårde.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2018

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 1. nov. 2018

Detaljerig gennemgang og ny viden om danskernes forhold til vin fra middelalderen til i dag. Til vinentusiaster og læsere med kulturhistorisk interesse.

4. bind i "Nydelsesmidlernes Danmarkshistorie", hvoraf de 3 foregående beskæftigede sig med hhv. te, kaffe og chocolade. Danskernes forhold til vin skildres, fra middelalderens møde med vinen, frem til i dag. Vi hører om adelens og almuens forhold til vin og lærer om de første vinhandlere, deres udstyr og de vinrejser, der bragte de nye vine til landet og var med til at udvikle praksis med vin til maden og de dertil nye tiltag i kogekunsten. Vi tages med op i tiden, hvor vinen bliver gourmetens domæne og vinkypere og sommelierer får betydning. Der ses på vinens udbredelse i midten af det 20. århundrede, med vinens tilbagevenden som statussymbol i nyere tid, hvor også folkesundheden spiller en rolle og slutter med vinens position i det 21. århundredes oplevelsesøkonomi, med online salg, apps, danske vingårde og nyt nordisk køkkenDen danske tehistorieDen danske kaffehistorieDen danske chokoladehistorie4. bind i "Nydelsesmidlernes Danmarkshistorie", hvoraf de 3 foregående beskæftigede sig med hhv. te, kaffe og chocolade. Danskernes forhold til vin skildres, fra middelalderens møde med vinen, frem til i dag. Vi hører om adelens og almuens forhold til vin og lærer om de første vinhandlere, deres udstyr og de vinrejser, der bragte de nye vine til landet og var med til at udvikle praksis med vin til maden og de dertil nye tiltag i kogekunsten. Vi tages med op i tiden, hvor vinen bliver gourmetens domæne og vinkypere og sommelierer får betydning. Der ses på vinens udbredelse i midten af det 20. århundrede, med vinens tilbagevenden som statussymbol i nyere tid, hvor også folkesundheden spiller en rolle og slutter med vinens position i det 21. århundredes oplevelsesøkonomi, med online salg, apps, danske vingårde og nyt nordisk køkken4. bind i "Nydelsesmidlernes Danmarkshistorie", hvoraf de 3 foregående beskæftigede sig med hhv. te, kaffe og chocolade. Danskernes forhold til vin skildres, fra middelalderens møde med vinen, frem til i dag. Vi hører om adelens og almuens forhold til vin og lærer om de første vinhandlere, deres udstyr og de vinrejser, der bragte de nye vine til landet og var med til at udvikle praksis med vin til maden og de dertil nye tiltag i kogekunsten. Vi tages med op i tiden, hvor vinen bliver gourmetens domæne og vinkypere og sommelierer får betydning. Der ses på vinens udbredelse i midten af det 20. århundrede, med vinens tilbagevenden som statussymbol i nyere tid, hvor også folkesundheden spiller en rolle og slutter med vinens position i det 21. århundredes oplevelsesøkonomi, med online salg, apps, danske vingårde og nyt nordisk køkken.

Grundig bog om vinens kulturhistorie i Danmark. Der er anvendt en stor mængde kilder og bogen er meget nøje og smukt illustreret. Det er spændende og utroligt oplysende læsning, også for den almindeligt kulturhistorisk interesserede.

Vin & kulturDansk vin beskæftiger sig med middelhavslandendes vin-kulturhistorie og vinens historie generelt. Dansk vin har mindre afsnit om dansk vinhistorieVin & kultur beskæftiger sig med middelhavslandendes vin-kulturhistorie og vinens historie generelt. har mindre afsnit om dansk vinhistorie.


litteratursiden.dk

d. 17. jan. 2019

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 17. jan. 2019

Et ualmindeligt velskrevet og gennemresearchet stykke dansk kulturhistorie, der belyser mange aspekter af vinens plads i danmarkshistorien fra middelalderen og frem til i dag. Dette er 4. bind i Nyde...


Historisk tidsskrift

Bd. 122, h. 1 (2022)

af

af

Caroline Nyvang

Bd. 122, h. 1 (2022)


Zise

Årg. 44 (2021)

af

af

Mogens Jensen

Årg. 44 (2021)


Antik & auktion

2019, nr. 1

af

af

Hanna Nielsen (f. 1943)

2019, nr. 1