Bøger / skønlitteratur til børn / billedbog

Den lille pige med svovlstikkerne


Beskrivelse


Billedbog over eventyret om den fattige pige, der i skæret fra sine sidste svovlstikker, ser de vidunderligste syner.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

En ny billedbogsudgave af et af H. C. Andersens smukkeste og mest gribende eventyr om den lille fattige tændstikpige, som fryser ihjel en nytårsnat. Den russiske kunstner Anastassija Archipowahar illustreret historien med en række akvareller i naturalistisk stil. På den allerførste side sidder H. C. Andersen ved vinduet i stearinlysets skær og skriver med sin fjerpen, mens teen køler afi porcelænskoppen. Denne lille, fine billedmæssige introduktion slår stemningen og billedstilen an. Tegningerne lægger nemlig først og fremmest an på at levendegøre H. C. Andersens - og eventyrets- tid, miljø og personer, og som det centrale borgerskabets rigdom og overflod sat op imod den grå, knugende fattigdom. Billederne er veludførte og velkomponerede, men de virker samtidig lidt foriscenesatte og 'kulisseagtige'. Visualiseringen af dødsrejsen sammen med mormor er for bombastisk efter min smag. Her ser vi mormor og pigen sejle af sted ned ad floden i en lille robåd, mensregnbuen lyser påhimlen. En ganske flot, mere international præget H. C. Andersen-tolkning, som ikke når op på højde med Sven Otto S.' meget mere intense, indlevede og atmosfæremættedebilledbogsudgave fra 1992.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

Kaj Beckman har tidligere, sidst i 60'erne, illustreret billedbogsudgaver af Tommelise og Ole Lukøje; ill. til denne bog minder i stilen en del om disse i deres bevidste naivitet. Farverne ersmukke, og billederne uddyber tekstens indhold og virker meget indtagende. Teksten kender vi jo alle - den er dejlig, men på sine steder sikkert fremmed for nutidens børns forestillingsverden - sådet er glædeligt, at også dette eventyr nu er kommet i en illustreret udgave, så det kan få en chance for at blive jule/ nytårsklassiker i endnu flere hjem. Anbefales til alle børnebiblioteker, tiloplæsning fra ca. 6 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ina S. Due (skole)

d. 18. dec. 2018

Gyldendal har fået den gode idé at sende H. C. Andersens eventyr, Den lille pige med svovlstikkerne, på markedet som et tekstet billedeventyr tro mod originalen (- de gamle stavemåder, såsomvare, gåe, gjøre o.s.v.) med den svenske illustrator Kaj Beckmans fine tegninger. / Det fremstår i formatet 26½ X 22 cm med 26 s. således, at alle hvide venstresider forneden dækker historien (kunlidt tekst på hver side) og alle højresiderne er dækket af illustrationer, som rent teknisk synes at være en kombination af oliemaling/akvarel, papirklip og nedfotografering? Som eventyretfortæller, har den lille pige en virkelighedsverden og en drømmeverden. I den første er billederne holdt i kolde, hårde farver for i hendes drømme at veksle til glade, varme farver. / K.B. har islutn. af 60erne også illustr. bl.a. Ole Lukøje og Tommelise. / Tekst og billeder fint samstemmende. / Det medrivende eventyr, som naturligvis vil forekomme vore dages børn noget nostalgisk, herment i positiv betydning, børformidles p.g.a. adskillige forekomster af datidige begreber og navne. / Anbefales til oplæsning i børnehavekl., 1. og 2. kl. Kan selvlæses i slutn. af 3. kl. og børogså. Også til udlånet. Forsidebillede af pigen i hjørnet med sin lysende tændstik.


Lands-avisen Aktuelt

d. 23. dec. 1981

af

af

Steffen Larsen

d. 23. dec. 1981


Kristeligt dagblad

d. 11. dec. 1981

af

af

Helene Moe

d. 11. dec. 1981


Weekendavisen

d. 23. dec. 1981

af

af

Mikael Wivel

d. 23. dec. 1981


Berlingske tidende

d. 27. nov. 1981

af

af

B. S

d. 27. nov. 1981


Land & folk

d. 18. mar. 1982

af

af

Herman Oschlak

d. 18. mar. 1982


Jyllands-posten

d. 7. dec. 1981

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 7. dec. 1981