Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den ondeste dag


Beskrivelse


I 1942 deporteres Paul som 13-årig med sin jødiske familie til koncentrationslejren Bergen-Belsen. På vejen videre til udryddelseslejren Auschwitz lykkes det ham at flygte, men til hvad?

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Om få måneder er det 50 år siden, at danskerne jublede over afslutningen af den tyske besættelse. 1945 blev året. hvor helvede stoppede rundt omkring i verden. Slut med bomber, kz-lejre,forfølgelse, overmennesketeorier osv. Men aviser og tv kan desværre næsten dagligt fortælle os, at nazismen ikke er død. H.V.'s nyeste bog handler om tvillingerne Paul og Martin, som blev født iBerlin i 1928 af jødiske forældre. Det er deres skæbne - set i bakspejlet af Paul, som var den eneste af de fire, der overlevede -deres mareridt, der fremlægges. Det er bl.a. historien omKrystalnatten, Jødestjemen, udelukkelse fra alt, deportation, Bergen-Belsen og for Paul en mirakuløs redning, der slutter i Danmark. Enkelt og gribende - en smertefuld læsning, som det har været demange, mange gange før, dette tema / historieforløb er taget op. Her fortalt i et letlæseligt og nutidigt sprog. En bog, som sætter sig og får en fin plads sammen med bl.a.: Olly Ritterband, DorisOrgel, Leonie Ossowski og mange,mange flere. Velegnet til temaarbejde / selvstændig læseoplevelse fra 13-14 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

Den ondeste dag er den i 1942, hvor 15-årige Paul, hans tvillingebror Martin og hans far tager afsked med moderen ved indgangen til KZ-lejren Bergen-Belsen. Historien starter med Pauls ogMartins fødsel i Berlin i 1928, fortæller om nazismens fremmarch i 30'erne og den voksende jødeforfølgelse, der kulminerer i deportationen af familien, først til arbejdslejren Bergen-Belsen hvorforældrene dør, derefter til udryddelseslejren Auschwitz, hvor Martin dør, mens det ved et tilfælde lykkes Paul at flygte under transporten og klare sig igennem resten af krigen til han kun lige ilive samles op af de hvide busser. H. V. har tidligere skrevet medrivende og populært om 2. verdenskrig, og hendes velkendte flair for at skildre børn i socialt umulige situationer, fornægter sigheller ikke her. Uden overdramatisering, snarere med den lange tidsafstands resignation fortæller hun den spændende og medrivende historie, der samtidig er så forfærdende sand og velunderbygget.Her i 50-året forafslutningen på den 2. verdenskrig er denne bog aktuel både til emne- og 'fornøjelses' læsning for de ca. 11-16-årige.


BUM

Årg. 13, nr. 4 (1995)

af

af

Svend Engelbrechtsen

Årg. 13, nr. 4 (1995)


Børn & bøger

Årg. 48, nr. 4 (1995)

af

af

Dorte Roholte

Årg. 48, nr. 4 (1995)


Det fri aktuelt

d. 19. apr. 1995

af

af

Steffen Larsen

d. 19. apr. 1995