Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Et år med 90 dage


Beskrivelse


19-årige Palma elsker den lidt skøre, meget mærkværdige og stærkt frustrerede Edward med det blå hår og besættelsen af primtal. Men Palma har svært ved at få styr på både kærligheden og det forhadte job.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. maj 2002

af

af

Ingrid Martlev (skole)

d. 31. maj 2002

Et år med 90 dage er oversat fra tysk og udkommet i Viktoria-serien, som indeholder ungdomsbøger. Palma er 19 år, fanden i voldsk og har problemer med at finde sig selv og sin plads i voksenlivet. Hun har stort set afbrudt kontakten med sin mor, er blevet smidt ud af gymnasiet på grund af overdreven hashrygning. Hende og veninden er "vokset" fra hinanden, og hun har problemer med kærlighedslivet. I 90 dage klarer hun et frivilligt arbejde med handicappede, inden hun giver op og tager et job som kassedame i et supermarked. I samme periode forsøger hun forgæves at etablere et kærlighedsforhold til Edward, som også er på grænsen af "det normale". Bogen foregår i et miljø fyldt med øl, hash og andre stoffer, præget af totalt kaos og opbrud. Handlingen er springende mellem nutid og fortid med korte kapitler, hvor Palma beskriver sit kaotiske liv og de få personer, som hun prøver at få et liv sammen med. Der er nogle kontroversielle beskrivelser af arbejdet med de handicappede og de tanker, som Palma gør sig i den forbindelse. Bogen henvender sig til de ældste læsere i målgruppen og vil ikke finde mange læsere i folkeskolen.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. maj 2002

af

af

Elin Søborg

d. 31. maj 2002

Dette er den tyske forfatters første bog på dansk, og på trods af sit beskedne omfang passer den med sin poetisk-filosofiske tone og sine psykologisk komplicerede personer fint ind i Victoria konceptet. Det er 19-årige Palma, smidt ud af skolen på grund af hashrygning og nu på et års frivillig tjeneste som handicap-hjælper, der i noget, der minder om dagbogsform, fortæller om sine stærke følelser for den bizarre Edward med det blå hår og en intens dyrkelse af primtal og sit arbejde med de handicappede, hun nærmest er kommet til at hade. Men både Palma og Edward har for mange lig i lasten til, at kærligheden kan holde, og heller ikke jobbet kan hun klare i længden, så hun må forsøge at frigøre sig og komme videre med at blive voksen. Teknisk er det ikke en svær tekst at læse, men Palmas springende og ofte indforståede tanker er ikke altid lette at følge, og man har en stærk fornemmelse af hendes stof- og alkoholforbrug, der slører sansen for det konkrete og fremhæver det absurde og komiske. En velskrevet, krævende og fængslende roman, med et intenst billede af rodløse unge omkring årtusindskiftet. Kan læses fra ca. 15 år og op. Smukt omslag, der dækker stemningen fint.Informationer og udgaver