Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Et offer til allehelgens-aften


Beskrivelse


Shirin flytter med sin far til en herregård, hvor hun også får en hest. Det er dejligt, men der sker forfærdelige ting, som Shirin ikke kan undgå, selvom hun vil.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. feb. 2010

af

af

Vibeke Axelsen

d. 3. feb. 2010

Bogen er let læst (lix 20) og til fritidslæsning. Trods den lette lix er den indholdsmæssigt fra 11 år. Advarselsskilt på den første side: "Forbudt for børn under 11 år".

Forfatteren hævdes af Petter Lidbeck at være en ung pige, der har givet ham et manuskript og påstået, at det er en sand historie. Den har han så redigeret. Det er en grum fortælling - en dagbog skrevet af en 13-årig pige, Shirin. Hendes forældre er skilt, og hun og hendes far får chancen for kvit og frit at flytte ind i et hus ejet af kirken. Shirin får en hest - hendes store interesse - og alt ser godt ud. Der er dog en enkelt begrænsning; de må ikke gå op på loftet. Hvis, sker der forfærdelige ting. Og det er lige præcis, hvad der gør. Det er en grum og barsk og højst usandsynlig historie med alle de genretræk, der findes på gys etc. Slutningen er meget åben og - noget usædvanligt for børnebøger - ikke med håb for Shirin. De sort/hvide illustrationer er dystre og afbilder alle Shirins mange uhyggelige og væmmelige oplevelser.

Der findes efterhånden en mængde gyserbøger i samme sværhedsgrad. Denne bog indeholder også en del mystik og overtro.

Forfatteren er kendt af målgruppen, dels fra Forglemmigej-serien og dels fra Piger på sporet. Denne bog er noget grummere, og den indeholder de dystre og sorgfulde temaer og spændingskurven fra de forannævnte udgivelser. Den er ret uhyggelig og forfærdelig direkte med beskrivelsen af fx mordet på Shirins far. Vel at mærke et mord, hun overværer.