Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Færøerne


Beskrivelse


Færøerne er en del af det danske rige. Om naturen og Færøernes historie. Hvordan bor og lever færingerne? Om fiskeriet, som er det vigtigste erhverv og om Færøernes vej til selvstændighed.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. jan. 1997

af

af

Steen Agger (skole)

d. 22. jan. 1997

I serien Geofakta er der efterhånden udkommet en halv snes bøger, der beskriver forskellige landes geografi, natur, ressourcer, historie, kultur samt deres aktuelle situation. Blandt de tidligere udkomne titler kan nævnes Grønland : landet hvor bjergene sejler (1996), som er skrevet af Bent Faurby, og Islan : et liv på vulkaner (2.oplag 1996) af Heino Døygaard. Bogen om Færøerne behandler 15 forskellige emner, som hver fylder et opslag. Teksten er sat i tre spalter, og der findes både brødtekst, faktablokke og statistikker. Desuden er der en række meget varierede arbejdsopgaver, som kræver bl.a. atlas, lommeregner, internet, telefon samt besøg i forretninger og på biblioteket. Bogen er illustreret med gode farvefotografier. Der er tale om et godt undervisningsmateriale til brug i geografi på 7. - 8. klassetrin eller til samfundsfag i 9. Der er de senere år udkommet flere bøger om Færøerne bl.a. Frede Asgårds Færøerne (1994) i serien Vore nabolande, der henvender sig til lidt yngre læsere og Grønland, Færøerne og Island (1995), hvortil der findes videofilm.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 1999

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 11. okt. 1999

Endnu en bog i denne serie af veltilrettelagte fagbøger, som denne gang formidler en udmærket førstegangsviden om Færøerne til børn fra ca. 10 år. Efter en præsentation af landskabet begynder historien på Sandø, hvor læseren præsenteres for skolen, skemaet for 3. klasse og naturligvis børnene fra 3. klasse. Herefter går det løs med øernes historie op til nutiden, møntvæsen, erhverv, fugleliv, grindedrab – som i bogen hedder grindefangst – og infrastruktur. Politisk fokuseres der på, at færingerne er klar til at optræde som en selvstændig nation. Der er et godt stikordsregister og en litteraturliste, hvor de optagne titler har fået en lille pædagogisk note om indhold og læsbarhed. Teksten er sat med korte linier og indeholder mange gode ordmalerier til den utrænede læser. Illustrationerne er kort, gode farvefotos og enkelte akvareller af Christian Würgler Hansen. Bogen kan bruges i natur og teknik og til faglige læsekurser.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 1999

af

af

Lars Aagaard

d. 11. okt. 1999

Tretten små, let læselige kapitler om nutidens Færøerne, tilgængelige fra omkring 8 år, men også rigtig gode til langsomt læsende børn på mellemtrinet. Om bevoksning, får, uld, grind, fisk og fugle, bosættelseshistorie, moderne tider, børn på Sandø, tunneller og veje, og specielt om Tors-havn (som det læsevenligt staves). Til slut et åbent kapitel om selvstændighed og olie. Teksten er sat som i de 32 andre bøger i samme serie, og udfylder som dem et tomrum og opfylder et behov. Illustrationerne er klare, logiske og velvalgte. Der er både indholdsfortegnelse, stikordsregister og 4 henvisninger med angivelse af sværhedsgrad. De titler der i øvrigt findes om Færøerne for børn er fra 80'erne, dem anser jeg for forældede.


Geografisk orientering

Årg. 27, nr. 5 (1997)

af

af

Kristian Graversgaard

Årg. 27, nr. 5 (1997)