Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Fru Hilde


Beskrivelse


Det er farligt at være anderledes og udenfor landsbyens fællesskab, når der skal ofres et menneske til guderne, men Franciska føler sig nogenlunde tryg som Fru Hilde, høvding Urik Alrådes hustru.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. mar. 1996

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 20. mar. 1996

Fortællingen om pigen Franciska, der er drevet i land i en anden tid, og som er blevet høvding Ulrik Alrådes hustru, fru Hilde, fortsættes i dette andet og sidste bind. Hovedvægten af indholdet er lagt på kvinderne omkring fru Hilde og deres skæbner. Bogens dramatiske højdepunkt er, at fru Hilde og hendes nyfødte søn ofres til guderne af to krigere og trællen Takkel, dels som hævn og dels for at bringe lykke. Da Takkel knuser fru Hildes hoved med en sten, vågner Franciska op på hospitalet, hvor hun er indlagt med kraniebrud efter en færdselsulykke. For at bearbejde oplevelserne i fortiden, indtaler hun dem først på bånd, og senere skriver hun dem ned - måske i de to bøgers form. Det er en intens og vedkommende roman, der igen beskæftiger sig med almentmenneskelige forhold, bl.a. kvinders situation og handlemuligheder i et mandsdomineret samfund. Den er desuden præget af C.B.'s indfølingsevne, en varieret personbeskrivelse og et glimrende sprog. Bogen, der kan selvlæses fra 6.-7. kl., kan anvendes til oplæsning fra 5. kl., og til selvstændig læsning af hovedsageligt piger fra 6.-7. kl. og opefter i skoleforløbet.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. mar. 1996

af

af

Birgit Hald

d. 20. mar. 1996

Fru Hilde er fortsættelsen af Men i hvert fald i live fra (1995). Den afslutter fortællingen om 14-årige Franciskas oplevelser i den nordiske jernalder og lever helt op til de forventninger, man har til en roman af Cecil Bødker. Det er farligt at være anderledes, når der skal ofres et menneske til guderne, men som Fru Hilde, høvding Urik Alrådes hustru, føler F. sig nogenlunde tryg. Mod slutningen af bogen udsættes hun alligevel for et komplot og ofres, hvorved hun vender tilbage til nutiden. Hun har et stort behov for at fortælle om de mange stærke oplevelser, hun har haft, og opdager i den forbindelse, at det ikke er ligegyldigt, hvordan en historie fortælles. Ordene skal vælges med omhu, så stemninger, miljø og personer bliver levende. Den kunst kan C. B., og hun springer let og ubesværet i synsvinklerne, så læseren kommer helt ind under huden på personerne. Sproget er flydende og trods et ikke altid dagligdags ordvalg let at læse. Børn fra 12 år og unge får en overbevisende og spændende beretning om dagliglivet i jernalderen set med en klog piges nutidige øjne, men romanen handler mindst ligeså meget om forhold mellem mennesker, problemer med at være anderledes og udenfor fællesskabet samt om følelser og savn.


Berlingske tidende

d. 29. mar. 1996

af

af

Eva Glistrup

d. 29. mar. 1996


Weekendavisen

d. 12. apr. 1996

af

af

Damian Arguimbau

d. 12. apr. 1996


BUM

Årg. 14, nr. 1/2 (1996)

af

af

Gunnar Jakobsen

Årg. 14, nr. 1/2 (1996)


Information

d. 24. maj 1996

af

af

Merete Møller Olesen

d. 24. maj 1996


Politiken

d. 29. mar. 1996

af

af

Klaus Rothstein

d. 29. mar. 1996


Det fri aktuelt

d. 3. apr. 1996

af

af

Steffen Larsen

d. 3. apr. 1996