Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Historien om Ælla og Ælmer Æseløre Æsel


Beskrivelse


De to æsler Ælla og Ælmer vil gerne være kærester. Men det kan de først blive, når Ælla bliver rigtigt æselgrå og Ælmer bliver en æselhelt. Ælmer tager af sted fra Slatpylle og kommer til Kong Bingbongs slot, og så sker der noget.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. feb. 2003

af

af

Karen Engelund (skole)

d. 26. feb. 2003

Det rablende, det sjove, nærmest platte, men også underfundige er Rune T. Kiddes velkendte varemærke. Vrøvlefortællingen om Ælmer Æseløre, som må lære at blive æselhelt, inden han kan få en rigtig æselkæreste, er seneste nyt til billedbogshylden. Denne gang har en enkelt lang og tekstmættet fortælling fået lov at fylde, og vi tages atter med ud på det sproglige overdrev, hvor en listetyv er én der stjæler lister, og hvor forlydsrim og sprælske ordspil er hverdagskost. Vi genkender universet med Pytsøen og flodflyderfiskene fra serien med de korte fortællinger om Adam Stråskæg. Det eneste forfriskende nye består i, at forfatteren denne gang har ladet Mette-Kirstine Bak illustrere. Hun forstår ved hjælp af både våde og tørre farver at matche sprogets groteskhed og dynamik. Vekselvirkningen mellem skarpt optrukne konturer og det mere udflydende gør tegningerne ligeså vrøvlede som teksten. Samtidig evner illustratoren at fascinere, så man næsten selv føler, man sidder med til bords på kongens slot. Bogen har ingen undervisningsmæssig relevans, er vanskeligt selvlæst, men vil more og underholde som oplæsningsbog for fra 6 år og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. feb. 2003

af

af

Bo Knudsen

d. 26. feb. 2003

Finurlig historie for børn fra ca. 4-5 år. Kidde kan det dér med at gøre en lille historie interessant med sine skøre indfald og sit sprudlende sprog. To små æsler forelsker sig men kan først blive rigtige kærester, hvis Ælla bliver grå og Ælmer bliver en æselhelt. Og så går det af sted fra Slatpylle til Kong Bingbongs slot, med indblanding fra fire rædsomme røvere og deres søde søstre. Sproget fungerer fint til oplæsning med mange nye og sjove ord og bogstavrim. Den eventyragtige historie er objektivt set en bagatel. Der er et par pointer, som at det er ligegyldigt hvilken farve man har, og at det bare gælder om at klø på, så skal man nok nå sit mål. Men Kiddes sprog og måde at fortælle på er det vigtigste i bogen. Så på mange måder minder det lidt om Kiddes historier om Adam Stråskæg, f.eks. i Den himmelherlige sommerblomstersol (2001/27), og præcis som her bliver resultatet charmerende og underholdende. Illustrationerne supplerer udmærket historien. Farverne er stemningsskabende, og der bliver malet med bred pensel. Nogen vil nyde både den "skæve" historie og de "skæve" illustrationer. Andre vil ikke. Men kan man lide Kidde, og er man til pjat, vil både oplæser og lytter hygge sig.



Informationer og udgaver