Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hvad fatter fatter : en fortælling om forfatningen fra 1849


Beskrivelse


Tømreren Søren fra Rødovre tager i 1855 sin 14-årige søn med til København. På alle de vigtige historiske steder fortæller han sønnen Morten om enevældens afskaffelse og grundlovens tilblivelse.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. maj 2012

af

af

Jytte Bræmer

d. 16. maj 2012

Greyline er tænkt til overbygningen i folkeskolen, læsesvage voksne og til kursister på sprogskoler. Niveaumæssigt passer Greyline til Danskuddannelse 2 fra modul 5 og Danskuddannelse 3 fra modul 4.

Greyline er en ny letlæsningsserie fra forlaget. Den vil efter forlagets egne angivelser komme til at indeholde en lang række titler i forskellige genrer fra frilæsning og temalæsning over emnearbejde om demokrati og medborgerskab til historiske emner, som i dette tilfælde - en fortælling om Forfatningen fra 1849. Formen er historien om tømreren Søren fra Rødovre, der på sønnens 14-års fødselsdag, 5. juni 1855, tager ham med på en tur til København. På udvalgte historiske steder fortæller han sønnen om Enevældens afskaffelse og Grundlovens tilblivelse. Fortællingen kommer mestendels til at forme sig som en monolog, dog af og til afbrudt af sønnens opklarende og drillende spørgsmål. En lidt anderledes måde at fortælle et stykke danmarkshistorie på, som ikke formår at blive rigtig spændende. Fortælleformen bliver monoton og uden egentlige spændingspunkter. Der er ingen kapitler i bogen, teksten er kun afbrudt af små afsnitsmarkeringer, og sammenholdt med manglende illustrationer og den lange enetale, vil den have svært ved at fastholde interessen for en ellers spændende historie.

For få uger siden udkom Villumsen: Grevinde Danner, 2012, som dækker den samme historiske periode, men som er fortalt med langt mere nerve og spænding.

Letlæsningsbog om Grundlovens tilblivelse med monoton fortælleform.