Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kabalemysteriet


Beskrivelse


Hans Thomas og faren er på vej fra Norge til Athen for at finde moren, som forlod dem for 8 år siden. Hans Thomas kommer i besiddelse af en bog, som på mystisk vis fortæller om både hans fortid og fremtid.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

På en måde er den lange roman yderst enkel i sin handling: Den 12-årige Hans Thomas kører med sin far ned gennem Europa for at hente moderen hjem fra Athen. Men på andre måder er den særdelesraffineret komponeret; dels udfolder den sig i hovedhistorien og dels i en lille, mystisk - typografisk afmærket - 'Bollebog', Hans Thomas læser i undervejs. Og så er romanen ikke bare disponeretefter de spillekort, der indtager en central rolle i begivenhederne, men folder sig også ud af et kinesisk æskesystem med historier om historier i historier, der alle belyser og uddyber HansThomas's selvforståelse, så hans livs kabale til sidst går op, og han accepterer sig selv som skæbnebestemt til at arve rollen som en joker, der i modsætning til de fleste andre lykkeligvis kanbeholde sin barnlige undren over livets ubegribelige eventyrlighed. Bogen er sprogligt velfungerende, enkelt og lunt fortalt så elever i 5.-6. klasse nemt kan være med i fortællingens spændendeblanding af beskrivelser afnutidsmenneskers vilkår og beretninger om dværge og levende spillekort og mystiske bagere i en lille schweizisk landsby, suppleret med filosofiske betragtninger overtilfældighed og skæbne i en stadig vibreren mellem realisme og fantasi.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Winni Thorup

d. 18. dec. 2018

Forfatteren er norsk og underviser i filosofi. 1990 udkom småbørnsbogen Fupslottet, og i (92/45) Sofies verden, som i lighed med Kabalemysteriet handler om filosofi. Rammehistorien fortællesaf den 12- eller 18-årige Hans Thomas (bogen igennem regnede jeg mig frem til skiftevis den ene og den anden alder). Han og faren, en småfordrukken smører med hang til filosofi og spillekort, er påvej fra Norge til Athen, for at finde moren, som forsvandt for 8 år siden, for at blive fotomodel. I lighed med Endes: Den uendelige historie kommer hovedpersonen i besiddelse af en bog, hvishandling har en sammenhæng med hans liv. Bogen i bogen handler om en mystisk ø befolket af levendegjorte spillekort. Disse elementer kædes sammen til bogens egentlige ærinde: en opfordring til atanstille sig filosofisk undrende til tilværelsen, er mennesket spillekort i Guds hånd? Michael Ende kunne få litteratur ud af en programbog, som egentlig handlede om fantasiens væsen. Knapt så flotlitteratur erKabalemysteriet. Dertil er den for insisterende og lærebogsagtig. Men mindre kan jo også gøre det. Kabalemysteriet er en interessant og tankevækkende ungdomsbog, som imponerer mereved sit tankegods end sin persontegning.


Sygeplejersken

Årg. 94, nr. 25 (1994)

af

af

Gete Bjerring

Årg. 94, nr. 25 (1994)


Information

d. 3. nov. 1992

af

af

Anne Mørch-Hansen

d. 3. nov. 1992


Weekendavisen

d. 27. nov. 1992

af

af

Tetzlaff

d. 27. nov. 1992


Det fri aktuelt

d. 14. okt. 1992

af

af

Steffen Larsen

d. 14. okt. 1992


Børn & bøger

Årg. 45, nr. 7 (1992)

af

af

Steffen Larsen

Årg. 45, nr. 7 (1992)