Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kaperens søn


Beskrivelse


Da hans far dør under en mislykket kapring i 1808, overtager den kun 16-årige Mathias både kaperbåden og faderens plads i den. Men kaperlivet er ikke altid let og bestemt ikke ufarligt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. aug. 2002

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 20. aug. 2002

Forfatteren har før skrevet en fagbog om slaget på Reden og nu følger så en skønlitterær bog om tiden der fulgte. I 1808 blev det tilladt at dyrke kapervirksomhed mod de engelske handelsskibe og bogen begynder dramatisk med en sådan kaperbåds ankomst til land efter et ikke helt vellykket togt. Mathias på 16 venter på farens tilbagekomst, men han er ramt af en engelsk kugle og ligger døende i båden. Efter en tid får farens førstemand Mathias og især hans mor overtalt til at tage arven op. De gennemfører et heldigt togt og det hele kulminerer med afsløringen af et forræderi mod kaperne, der i den sidste ende koster englænderne en del døde. 2. del af bogen foregår i 1811, hvor kaperriget igen bliver tilladt og Mathias kommer på havet. Det handler dog mest om hans møde med kærligheden, der starter dramatisk, men som ender med gode løfter om fremtiden. Bogen kan læses fra ca. 12 år. Sproget er letflydende, men lidt svulstigt med stærke, men gode følelser hos heltene. Skurkene er til gengæld uden nuancer slemme, så læserne ikke er i tvivl om, hvem de skal holde med. Man får en del at vide om den historiske periode, som det måske er svært at interessere målgruppen for, og de vil nok heller ikke føle sig tiltrukket af forsiden domineret af nogle meget barske ansigter.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. aug. 2002

af

af

Elin Søborg

d. 20. aug. 2002

Jørgen Hartung Nielsen har i sit temmelig brede forfatterskab ofte både i fag- og skønlitteratur beskæftiget sig med Danmarkshistorien. Dette er en spændingsfyldt roman fra perioden efter englændernes bombning af København og kapring af den danske flåde i 1807, hvor det blev lovligt og endda patriotisk at kapre engelske handelsskibe. Men det er en både farlig og indbringende levevej, som den 16-årige hovedperson Mathias overtager efter sin far, der bliver slået ihjel under en mislykket kapring. Mathias følger vi så i nogle spændende episoder både i 1808 og 1811, hvor det på bedste heroiske maner lykkes ham at afsløre forrædere og redde kapere fra baghold og en ung dame fra voldtægt, men selv at havne i fængsel under falsk anklage. Men for den gode er der altid hjælp, synes moralen at være. Der er en del viden at hente om kapervæsenet, men tidsbilledet drukner lidt i action og et noget stereotypt persongalleri. Sproget virker sine steder tungt og gammeldags, men uden helt at fange tidsånden. En handlingsmættet historisk roman for de ca. 11-14 årige med veltegnet og dækkende omslag, men uden overbevisende litterære kvaliteter.