Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Anne fra Grønnebakken


Beskrivelse


Den forældreløse Anne på 10 bliver adopteret af et ældre søskendepar i en lille canadisk landsby, og hendes dagligdag beskrives på godt og ondt, indtil hun er omkring 16.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2016

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 7. okt. 2016

De tre første bind i serien om den forældreløse Anne og hendes liv på "Grønnebakken" i en lille canadisk by. En både rørende og hyggelig historie fra tiden før 1. verdenskrig til piger fra 12 år, som elsker at læse om gamle dage.

Vi følger Anne, fra hun som 10-årig ved et tilfælde havner hos det ældre søskendepar Marilla og Matthew, til hun er færdig på universitetet som 20-årig. I mellemtiden har hun lavet en masse spilopper, fået en god uddannelse og vundet manges hjerter ved sin åbne og kærlige væremåde. Men vigtigst af alt - efter en masse forviklinger - er hun endelig blevet klar over, hvem hendes eget hjerte i virkeligheden tilhører.

Tiden er måske ved at løbe fra denne bog. Et lidt gammeldags og svært sprog, mange detaljer og sidehistorier og en handling, som mere drives frem af episoder end action. Men den er også et tidsbillede, og næste år kan man på Netflix følge en ny filmatisering af serien. De nye fotoforsider er lækre.

Bogen udkom først på dansk med titlen "Anna fra Grønnebrink". Denne udgave er 3 udg. af serien "Anne fra GrønnebakkenDet lille hus i den store skovKulla-Gulla på Blomstergården". Der er ændret lidt på stavemåder, tekststørrelsen er sat op, og forsiderne er nye. 1. del findes også som letlæsning . I genre med Det lille hus i den store skov og Kulla-Gulla på Blomstergården (Ved Birgitte Brix)Bogen udkom først på dansk med titlen "Anna fra Grønnebrink". Denne udgave er 3 udg. af serien "Anne fra Grønnebakken". Der er ændret lidt på stavemåder, tekststørrelsen er sat op, og forsiderne er nye. 1. del findes også som letlæsning Anne fra Grønnebakken. I genre med og Kulla-Gulla på Blomstergården (Ved Birgitte Brix)Bogen udkom først på dansk med titlen "Anna fra Grønnebrink". Denne udgave er 3 udg. af serien "Anne fra Grønnebakken". Der er ændret lidt på stavemåder, tekststørrelsen er sat op, og forsiderne er nye. 1. del findes også som letlæsning Anne fra Grønnebakken. I genre med Det lille hus i den store skov og (Ved Birgitte Brix).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Hagelberg

d. 18. dec. 2018

Den 10-årige forældreløse Anne bliver adopteret af det ældre søskendepar Marilla og Matthew. De havde egentlig ønsket sig en dreng til hjælp på gården, men ved en fejltagelse ankommer A. Hunforandrer alt i deres førhen så stille og rolige tilværelse med sin evige talestrøm, sin latter og fantasier. A. er noget af en drømmer, en teknik hun har udviklet i sit tidligere så triste ogslidsomme liv. A. elsker smukke ting og til hendes store sorg, har hun fregner overalt og en masse rødt hår. Det er A's hverdag, på godt og ondt, der her er beskrevet. Skolen, veninder, udflugtermed søndagsskolen, kirkegang, præsten, naboer; en beskr., der detaljeret giver udtryk for hendes følelser og oplevelser. Også portrætteringen af Marilla er ganske god og dyb. Det er en megetpositiv skildring fra hendes 10. til hendes 16. år, hvor A. virkelig lærer lykken at kende. Bogens holdning og ånd bærer naturligvis præg af at være fra 1908 - børnene skulle være flittige oglydige; pigerne lære husholdning,etc. - forhold, der kan virke fremmed på børn af idag. Det er en sort/hvid beskr., hvor alt ender lykkeligt, men også en meget hyggelig hist. - omend nogetlangtrukken - der hovedsagelig vil appellere til piger fra 12 år. Bogen kan sammenlignes med Kulla-Gulla-bøgerne, idet begge indenfor deres genre må betragtes som klassikere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lars Damm Jensen

d. 18. dec. 2018

Hovedpersonen i bogen er den forældreløse Anne, der adopteres af et ældre, barnløst landmandsægtepar i en lille landsby i Canada. Historien følger Anne fra hun er 11 år til omkring de 16. Anneer en tænksom, fantasirig pige, der gerne vil lære af sine fejl og blive god, og der er i den anledning mange sørgmuntre episoder. Alt i alt oplæg til en rigtig populær pigebog, hvad den sikkertogså har været, da den udkom i 1908, men den første danske udgave 80 år senere (sikkert udgivet i forbindelse med en TV-udgave af bogen på Kanal 2) virker sprogligt gammeldags, kunstlet og tiltider svulstig. Oversætteren har uden tvivl været tro mod originalen og har ikke kunnet/ville give den en så tilpas sproglig ansigtsløftning, at den også vil kunne falde i 80'ernes pigers smag.Især Annes sprogbrug virker påfaldende uægte. Det er ikke et barn, men en opdragende voksen, der taler gennem hende. Sådan noget er tiden forlængst løbet fra. Bogen har et tiltrækkende farvelagtomslag, der viser Anne forangården Grønnabakke. Målgruppen er piger på Annes alder, 11-13 år, hvor langt den største del af handlingen foregår. Den har i skolebiblioteket ingen undervisningsmæssigrelevans, og er kun til fritidslæsning for en meget begrænset læserskare.


Det fri Aktuelt

d. 30. nov. 1987

af

af

Steffen Larsen

d. 30. nov. 1987


Politiken

d. 8. mar. 1988

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 8. mar. 1988