Bøger / faglitteratur / lærebøger

Læsning og læseundervisning


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


I "Læsning og læseundervisning" får man viden om alt fra læseprocesser, læseforståelse, læseundervisning og læsevanskeligheder. "Læsning og læseundervisning" henvender sig til lærerstuderende og er opdateret efter nyeste forskning på området. Forfatteren bag er Carsten Elbro, der er professor i læsning. Ved at bruge denne bog skal du nok blive rigtig god til at undervise i læsning og dine elever kommer til at elske at læse!

Indhold

Viden og valg ; Læsning og læseprocesser ; Fra billedskrift til bogstavskrift ; Dansk bogstavskrift ; Forudsætninger for læsning ; Undervisning i afkodning ; Undervisning i sprogforståelse i læsning ; Læsevanskeligheder ; Læseforskning ; Forslag til svar på opgaverne


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. sep. 2014

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 2. sep. 2014

Dette er 3. udgave af Læsning og læseundervining, som første gang udkom i 2001, og efterfølgende kom i en opdateret version i 2006. Denne udgave er en opdatering af bogen fra 2006 med udgangspunkt i den nyeste forskning på området. Bogen henvender sig til undervisere i grundskolen og vil være oplagt at anvende ved uddannelse og videreuddannelse af lærere.

Opdateringen sker via nyskrevne kapitler om læseforståelse og de tidlige forudsætninger for forståelse. Derudover er der ændringer i de enkelte kapitler samt et øget fokus på læseaktiviteter og undervisningsopgaver. Bogen er mere praksisorienteret end tidligere udgaver, hvilket gør den til et bedre værktøj for undervisere, samtidig med at det gør læseundervisningen mere konkret og nærværende for lærerstuderende.

Læseundervisningen er i en rivende udvikling, og der er meget fokus på læseindlæring. Der udgives derfor også mange kvalitetsfulde og praksisorienterede bøger om emnet baseret på forskningsresultater. Denne udgivelse supplerer samlingen godt. En anden god udgivelse er Jørgen Frosts: Håndbog i læsevejledning : teori og praksis, 2009.

Opdatering af en god bog om læsning og læseundervisning. Bogen har stadig stor relevans for læseundervisere og er oplagt at anvende i forbindelse med uddannelse og videreuddannelse af lærere.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Poul Wibbert Esberg

2006

I 2001 udkom førsteudgaven, som er central for alle undervisere, der beskæftiger sig med læsning på dansk. Siden er der kommet yderligere fokus på området, hvilket har afstedkommet både debat og intensiveret forskning. Den nye andenudgave er en opdatering, som primært belyser og måske endda giver svar på de spørgsmål, der stod åbne i den tidligere udgave. Vi ved i dag fx mere om effekter af leg med sproglyde på længere sigt, og diskussionen om helhedsmetoder og lydmetoder har jo været intens. Der er nyskrevne afsnit, som behandler elektroniske ordbøger, undervisningen i afkodning og sprogforståelse, og ikke mindst et kapitel om tidlig indsats, forebyggende undervisning og foregribende specialundervisning. Spredt gennem den digre bog er teksten fint redigeret, så den stadig fremstår som en vigtig bog. Der er masser af relevante oplæg til opgaver, og sproget er letflydende til trods for det høje faglige niveau. Mere eller mindre knyttet til bogen er Forsøg med læsning, som man kan afprøve, hvis man vil vide mere om, hvordan læsning foregår, og hvordan man kan undersøge læseprocessen. En selvstændig bog, Læsevanskeligheder er undervejs.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 35 (2001)

af

af

Lisbet Steen Højland

Årg. 118, nr. 35 (2001)


Læsepædagogen

Årg. 63, nr. 2 (2015)

af

af

Bjarne Købmand Petersen

Årg. 63, nr. 2 (2015)


Dansk pædagogisk tidsskrift

2001, nr. 4

af

af

Bodil Christensen

2001, nr. 4


Læsepædagogen

Årg. 55, nr. 2 (2007)

af

af

Mogens Jansen

Årg. 55, nr. 2 (2007)