Debatbog, der med sin historiske fremstilling henvender sig til den samfunds- og historieinteresserede læser.
Den meget aktive Cepos-tilknyttede debattør, Henrik Gade Jensen, ønsker med sin bog at beskrive, hvordan fx hospitaler, forsørgelseshjælp, tekniske skoler og kirker blev drevet af private foreninger uden statslig indblanding og hele det moderne velfærdssystem. En lang række af de opgaver, som kommunerne og staten i dag varetager, var for ca. hundrede år siden i hænderne på foreninger, private organisationer eller civilsamfundet, som Gade kalder det. Med sine eksempler ønsker Gade at påpege, at en række af disse opgaver kun inden for det sidste halve århundrede er blevet en del af det offentlige system og statsliggjort. Samtidigt hermed er beslutningerne blevet centraliseret og skattefinansieret og tillige kommet længere væk fra den enkelte borger, der i stedet klientgøres. Gade skriver kompetent, levende og godt, men den tætsatte tekst kræver en trænet læser. Upåklageligt forlagsarbejde, dog mangler et register.
Indgår i den stribe af aktuelle og spændende bøger, der debatterer vores nuværende samfundsindretning. Gade ønsker at beskrive Danmark før velfærdsstaten, men det er ærgerligt, at han i sin i øvrigt store litteraturliste ikke henviser til vores nye standardværk: Dansk velfærdshistorie.
Velskrevet og interessant indlæg i debatten om velfærdssamfundet og statens rolle i forhold til civilsamfundets evne og mulighed for at påtage sig et ansvar.