Bøger / skønlitteratur / roman

Nogenlunde på størrelse med universet


Beskrivelse


Ari er vendt tilbage til Keflavik for at besøge sin far, der er døende. Byen, der har præget Aris liv, har forandret sig og dog er alt ved det gamle. Ari længes stadig efter ordene, efter afklaring og en mening med fortidens sorg. Men frem for alt længes han efter poesien og ekskonen.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. mar. 2017

af

af

Christine Christensen

d. 16. mar. 2017

Den, der bor i Keflavik bor knap nok på Island og nærmest heller ikke i verden. De bor et andet sted, bag ved alt og indenfor de tre verdenshjørner; havet, vinden og evigheden. For alle læsere af nordisk litteratur.

I anden del af Fisk har ingen fødder er Ari vendt tilbage til Keflavik for at besøge sin far, der er døende. Byen ved den sorte lavaslette, der har præget Aris liv, formet ham, opslugt ham og til sidst spyttet ham ud - rådvild og urolig, har forandret sig og dog er alt ved det gamle. Ari længes stadig efter ordene, efter afklaring, efter en mening med fortidens sorg. Men frem for alt længes han efter poesien, efter ekskonen og efter det liv, han sagde farvel til en frustreret morgen. Og så er der selvfølgelig Oddur og Margret og den kærlighed, der langsomt går til grunde på havet.

Bogen kredser bestandigt om døden, livet, smerten og sorgen. På en gang sørgelig, nogle gange næsten ubærlig, livsbekræftende og håbefuld. Med et smukt, poetisk sprog, der indfanger kærlighedens veje og vildveje på fornemste vis. Som altid spiller den islandske natur en væsentlig rolle, og Stefánsson dvæler ved de relationer, der påvirker og former os og bestemmer vores skæbne. En erindrings- og skæbnefortælling om slægt, der følger slægters gang og udstikker vores livskurs og måske endda vores død.

Det er oplagt at læse Stefánssons trilogi, der starter med Himmerige og helvedeSvar på Helgas brev, men også den lille perle Svar på Helgas brevDet er oplagt at læse Stefánssons trilogi, der starter med Himmerige og helvede, men også den lille perle .


litteratursiden.dk

d. 7. mar. 2017

af

af

Preben B. Christensen

d. 7. mar. 2017

Vinden, lavaen og evigheden. Et højstemt værk om livet og døden og alt det, som til sidst presses sammen til en bindestreg mellem de to årstal på en gravsten. Når alt kommer til alt, hvad det jo gør ...


Jyllands-posten

d. 5. mar. 2017

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 5. mar. 2017


Kristeligt dagblad

d. 17. mar. 2017

af

af

Svend Skriver

d. 17. mar. 2017


Berlingske tidende

d. 25. mar. 2017

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 25. mar. 2017


Weekendavisen

d. 3. mar. 2017

af

af

Liselotte Wiemer

d. 3. mar. 2017


Information

d. 25. mar. 2017

af

af

Marie Louise Kjølbye

d. 25. mar. 2017