Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Øjne der ser


Beskrivelse


13-årige Mads, 16-årige Rikke og deres mor er på besøg hos moderens mand Martin, der er u-landsfrivillig i Kenya. Familien oplever voldsomme kultursammenstød, men også mange glæder og venskaber.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Peter Kim Holt (skole)

d. 18. dec. 2018

Mads, 13 år, Rikke, 16 år og deres mor besøger i nogle måneder moderens ægtemand gennem to år, Martin, der arbejder som ulandsfrivillig tømrer på en missionsstation i (det nordvestlige) Kenya.De voksnes forhold er under reparation; og med familiens ankomst konfronteres kulturerne i mere end én forstand. Stærkest præges børnene af opholdet; også de oplever både usikkerhed, spkittelse ogafmagt - og inspiration, glæde og venskab. I romanens 27 kapitler veksles mellem beskrivelser af livet på og omkring missionen og en rapport om en af Martins lærlinge, som under flugt fra envoldshandling hjælpes til modning og bevidsthed om sit folks traditioner og ritualer. Romanen har autentisk præg, og persongalleriet er rimeligt overskueligt og grundigt beskrevet. Facetter afbistandsarbejde og dermed forbundne person- og kulturrelationer står tydeligt; forfatterens fordomsfrihed og ambitioner om både sameksistens, forbrødring og respekt mærkes. Sprogligtgennemarbejdet, også med rimeligfornemmelse for ung jargon. Oplysende og underholdende læsning for elever i 7.-10. årgang.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Juhl Andersen

d. 18. dec. 2018

MH har tidligere fået udgivet romanen Fugle mod bjergene (1982) samt børnebøgerne Børnene ved Krokodillesøen (1980) og Stammekrigen (1983). Med samme motivkreds har MH denne gang skrevet enkollektiv roman, henvendt til unge. Mads, Rikke og deres mor er på 3 mdrs. besøg hos morens (ex?)-ven, Martin, der arbejder som tømrer ved et projekt i Turkana i Kenya. Dramatiske, men realistiskebegivenheder flettes behændigt ind i beskrivelsen af det lille samfund, hvor kultursamemnstød er en uundgåelig del af hverdagen, og hvor en afklaret holdning til både sig selv og de andre er ennødvendighed. Fortællersynsvinklen skifter mellem danskere og afrikanere. Begge parter er skildret med indføling, men stærkest står portrættet af Josef, en ung afrikaner, der på flugt fra politietsøger og finder sin identitet. En vedkommende ungdomsbog, der kan læses fra ca. 14 år. MH har malet et dækkende, men ret neutralt omslag, der desværre ikke har nogen umiddelbar appel til unge: 5løsrevne portrætter, deralligevel står i forbindelse med hinanden, på en dunkelgrøn baggrund.


BUM

årg 6, nr 2 (1987)

af

af

Bente Rauff Knudsen

årg 6, nr 2 (1987)


Vestkysten

d. 14. okt. 1987

af

af

tine.

d. 14. okt. 1987


Berlingske tidende

d. 19. nov. 1987

af

af

Annelise Schønnemann

d. 19. nov. 1987


Jyllands-posten

d. 5. jan. 1988

af

af

Erhardt Larsen

d. 5. jan. 1988


Fyens stiftstidende

d. 24. sep. 1987

af

af

Laus Strandby Nielsen

d. 24. sep. 1987


Politiken

d. 1. dec. 1987

af

af

Gorm Rasmussen

d. 1. dec. 1987