Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ramayana : beretningen om helten Rama


Beskrivelse


Genfortælling af det flere tusind år gamle indiske epos, Ramayana, tilskrevet Valmiki, hvori der fortælles om den kloge og gode prins Rama, som vandt over dæmonerne og befriede sin elskede, prinsesse Sita.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. dec. 1999

af

af

Lene Kristiansen

d. 6. dec. 1999

Heltedigtet om Rama, her genfortalt med både sans og respekt for det storladne og højtidelige, er det indiske modstykke til Odysséen og Illiaden. Det er blevet fortalt i mere end 2.500 år og er et af fundamenterne i den hinduistiske kultur. Ramayana er en fortælling om kampen mellem den gode og det onde, en kamp hvor både mennesker, dæmoner og guder deltager. Om helten Ramas kamp mod dæmonkongen Ravana, om hans hustrus forvisning og hendes og Ramas sønners kamp mod deres egen far. Der er drama fra først til sidst, himmelske våben, frygtelige dæmoner, intriger og hoveder, der flyver. Som læser er man i tilskuerens rolle, følger de mange kampe, betragter de guddommelige helte og ondsindede dæmoner der som typer viser menneskets forskellige sider. Fortælleformen vil afskrække de fleste store børn og unge og bogen er primært for voksne. Men som oplæsningsbog for hele familien, fra ca. 11 år, vil den være et anderledes bud til dem der søger fantasy og klassikere. Bogen er illustreret med Paithan malerier som små vignetter, desværre kun sort/hvide, men de løfter layoutet og anslår den fremmedartede stemning. Bogen har introducerende forord og appendiks og ordforklaringer bagest. Rama - dæmonernes besejrer 1997 af Esclapez giver en væsentlig kortere version.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. dec. 1999

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 6. dec. 1999

Det gammelindiske helteepos om prins Rama, der må rydde op i så meget ondt inden han kan genforenes med sin elskede Sita for så alligevel at forstøde hende af hensyn til den offentlige mening foreligger her i en nutidig genfortælling, der vil have appel til eventyrelskere i alle aldre. Den er fortalt i et livligt og varieret sprog med korte sætninger og mange afsnitsbrud så selvlæsere fra 6.-7. klasse nemt kan hænge på og rives med af de eventyrlige hændelser. De vil ikke bare kunne læse historien til underholdning som en spændende urfantasy, men også til indsigt i og forståelse af indiske tankegange og idealer om at vælge det gode i stadigt opgør med det onde. Nok er der mange fremmedartede navne og en vrimmel af guder og dæmoner med hver deres særlige egenskaber, men tilegnelsen nemmes af en ordliste med korte forklaringer og af både et indledende afsnit om fortællingens kulturhistoriske plads og om genfortællerens hensigt med det store oversættelsesarbejde og et afsluttende afsnit med karakteristik af de guder og dæmoner, der forekommer i fortællingen. Teksten er overskueligt sat op i godt en snes afsnit, der hver afsluttes med en s/h gengivelser af begivenhederne hentet fra en gammel sydindisk billedudgave af fortællingen.


Religion

2000, nr. 4

af

af

Allan Poulsen

2000, nr. 4


Berlingske tidende

d. 13. jan. 2000

af

af

Kirsten Pruzan Mikkelsen

d. 13. jan. 2000Informationer og udgaver