Bøger / skønlitteratur / digte

Runedigte


Beskrivelse


Digte, som beskriver essensen af de 24 runer. Med oprindelige tekster på oldengelsk, oldnorsk og oldislandsk.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. aug. 2018

af

af

Thomas Olesen

d. 30. aug. 2018

Er man til nordisk mytologi og interesserer man sig for vores kulturs ophav, bør man læse disse runedigte, der går langt tilbage i historien. Inklusiv oprindelige tekster på oldengelsk, oldnorsk og oldislandsk.

Runer opstod i det 2. århundrede, og er hellige skrifttegn, som i den germanske og nordiske kultur indeholdt hemmelig viden om den hellige verden. At råde runer var derfor forbeholdt de lærde; det gav magt at have direkte adgang til de hellige rum via runerne. Den iranskfødte digter Arash Sharifzadeh Abdi (f. 1972) har lavet to-linjede digte til hver af de 24 runer, der findes i runealfabetet. Digtene beskriver meningen med den enkelte rune, som fx her i digtet for F - Fehu - Rigdom: "Et fæ var et dyr, og kvæg blev til rigdom; / Danefæ til penge, det er rodens dom." Under hver rune er der desuden et oprindeligt runedigt citeret på enten oldengelsk, oldnorsk eller oldislandsk samt dansk oversættelse. Med forord og vejledning til at forstå runer m.m.

Abdi skriver, at bogen primært henvender sig til undervisere, men den kan dog fint læses af menigmand med særlig interesse for sprog og nordisk mytologi. Spændende med de mange fællestræk, der er mellem de forskellige kulturer og sprog.

For mere undervisningsmateriale om runer kan henvises til Danmarks runesten af Lisbeth Imer, der er ekspert på området.