Bøger / skønlitteratur til børn / sagn

Sagndyr


Beskrivelse


Billedbog. Skovfoged Larsen fortæller videre om enhjørningen, basilisken og andre sagndyr med et lille eventyr om hvert.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 1998

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 17. juni 1998

I Karrebæk og Hartmanns serie om væsner fra folketroen har vi tidligere hørt om engle, nisser, sagnfolk og trolde. Denne gang fortæller den hyggelige skovfoged Larsen om sagn- og fabeldyr, hvorefter vi får en kort karakteristik af hvert dyr efterfulgt af en lille fortælling i eventyrstil, som gør det levende for os. Det gør også Karrebæks illustrationer, hvor hun med sin velkendte fantasi og kolorit lader overtroens groteske dyreverden folde sig ud. Enhjørningen, dragen, lindormen, basilisken, griffen, maren og varulven stifter vi bekendtskab med, og vi er ikke i tvivl om, at vi befinder os i et af folketroens farlige hjørner. Som de tidligere bøger egner også denne sig til oplæsning og emnearbejde fra 1. til omkring 4. klasse, ligesom den er fin til inspiration for børn, som gerne selv vil tegne de mere eller mindre grumme væsner. Fra 3. klasse vil mange børn selv kunne læse teksten. I forhold til de senere års mange monsterbøger møder vi her langt mere sammensatte væsner, som i umindelige tider har afspejlet dybe og dunkle kræfter i den menneskelige natur. Også monsterfans vil blive fanget og fascineret.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 1998

af

af

Lene Kristiansen

d. 17. juni 1998

5. bog i serien Abrakadabra fortsætter som lovet, hvor Sagnfolk slap. Bøgernes jeg-person er igen hjemme hos Larsen og Olga i det gule skovfogedhus, og til lyden af suset i træerne og varmen fra brændeovnen begynder Larsen at fortælle. Eller rettere sagt, denne gang finder han en bog frem. Om enhjørningen, dragen, lindormen, basilisken, griffen og maren, med en kort introduktion efterfulgt af en lille historie/eventyr om det pågældende sagndyr. Det uhyggelige og gysende pakket ind i masser af tryg hygge. Men rigtigt uhyggeligt og gysende bliver det nu aldrig. Sagndyrene "lever" ikke rigtig, der er ikke nok substans i eventyrene og vi får for lidt fornemmelse for den overtro, der var forbundet til dem. Dorte Karrebæks illustrationer er som altid en særlig oplevelse, og selv om hendes tegninger er lidt mere enkle end de plejer, er hun en uudtømmelig kilde af nye og sprudlende ideer. Hartmann & Karrebæk har for længst fået "det blå stempel", og det er heller ikke nogen dårlig bog, denne her. Men på det sædvanlig høje niveau, er Sagndyr ikke. Der findes ikke noget samlet til aldersgruppen om emnet.


Jyllands-posten

d. 29. aug. 1998

af

af

Marianne Gade

d. 29. aug. 1998


Weekendavisen

d. 17. juli 1998

af

af

Pernille Stensgaard

d. 17. juli 1998



Informationer og udgaver