Bøger / skønlitteratur / roman

Sandt ved daggry


Beskrivelse


Selvbiografisk roman, der bygger på Ernest Hemingways oplevelser blandt afrikanere og hans oplevelse af det afrikanske landskab, suppleret med betragtninger over hans tidligere forfatterskab og hans ophold i Paris og Spanien.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 1999

af

af

Kent Skov

d. 4. maj 1999

Bogen er et forkortet og let redigeret delvis selvbiografisk manuskript fra Hemingways tid i Kenya midt i 50'erne. Sønnen Patrick står for udgivelsen og har forfattet et udmærket forord. Jegfortælleren, som er meget tæt på Hemingway selv, befinder sig i en lakune i højlandet som leder af en safarilejr midt i en frihedskamp præget af stammemodsætninger. Det er nu ikke det politiske, der ligger historien på sinde - men vilkårene for den lille gruppe, der må gelejde sig med snilde i lejren for at holde sig på god fod med alle parter. Handlingskernen udgøres af Miss Marys (Hemingways fjerde og sidste kone i det virkelige liv) minutiøse planlægning af nedlæggelsen af en løve. Dette beskrives i en næsten dag-til-dag kronologi af begivenhederne, der giver meget plads til fortællerens private tanker og overvejelser om forholdet til omgivelserne og til Mary, der i fortællingen her både er elskerinde og arbejdsgiver. Historien er skrevet uden dramatisk effektjageri i Hemingways kendte lakoniske og til tider kynisk tibagelænede stil med rig brug af ydre og indre dialog og viser et mere ømt og nuanceret kvindesyn end tidligere. Bogen er ekstra interessant for danske læsere, fordi beskrivelserne ligger tæt op Blixens, som fortælleren også refererer til undervejs.


litteratursiden.dk

d. 31. mar. 2010

af

af

Beth Høst

d. 31. mar. 2010

Selvbiografisk roman skrevet 1953, der bygger på Ernest Hemingways oplevelser blandt afrikanere og hans oplevelse af det afrikanske landskab, suppleret med betragtninger over hans tidligere forfatters...


Politiken

d. 21. juli 1999

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 21. juli 1999


Kristeligt dagblad

d. 21. juli 1999

af

af

Leon Jaurnow

d. 21. juli 1999