Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Skibsvragets hemmelighed


Beskrivelse


Klaus dykker i sin sommerferie og finder guldmønter i et gammelt vrag af en middelalder-kogge. Han drømmer sig 600 år tilbage til livet ombord med originale sømandstyper og slid og slæb som skibsdreng, og han oplever at koggen forliser.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. jan. 2002

af

af

Lars Aagaard

d. 16. jan. 2002

Klaus dykker i sin sommerferie og finder guldmønter i et gammelt vrag. Det er rammen omkring en fortælling for 9-11-årige børn om en middelalder-kogge, et handelsskib, som Blay og Breghøj har oplevet som kopi. Det er netop oplevelsen af livet ombord og sejladsen, som bærer historien igennem, befolket som den er af originale typer og original adfærd i et dramatisk og sanset set-up. Klaus drømmer sig nemlig 600 år tilbage til tiden op til koggens forlis, hvor han som skibsdreng må døje ondt ved siden af slid og slæb. Historien vil have det fint som litteraturtillæg til et middelalderemne i en undervisningssammenhæng, som episk lystlæsning giver jeg den ikke mange chancer, dertil er selve historien for svagt til stede. Men Blays velformulerede, veltilpassede tekst og Bregnhøjs dejlige, fortællende tegninger arbejder forbilledligt sammen omkring formidling af et historisk emne. 16 billeder bliver det til, suppleret af en række vignetter, som bruges flere gange. På for- og bagperm 4 ens gengivelser af koggens hovedtræk. Sideopsætningen er frydefuld for en voksen, målgruppen taget i betragtning ville jeg dog have foretrukket nogle kortere linier. Forsiden beskriver fortidsdelens klimaks, bagsideteksten åbner effektivt for børnene.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. jan. 2002

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 16. jan. 2002

Klaus kan godt lide at dykke. En dag dykker ned til et gammelt skibsvrag og finder en guldmønt. Hans far kontakter museet og en man kommer ud og ser på fundet. Det viser sig at være en engelsk guldmønt og Nationalmuseet tilkaldes. Indtil de kommer skal Klaus passe på, at ingen andre får noget at vide om vraget og fundet. Det tager Klaus meget bogstaveligt og opholder sig i døgndrift på stranden. Herfra foregår handlingen i to plan. Hvad Klaus oplever i vågen tilstand og hvad han oplever i sine drømme som skibsdreng på den tyske kogge frem til dens forlis ud for Nordsjælland. Bogen er skrevet i et let tilgængeligt, mundret sprog. Handlingen, specielt i drømmesekvenserne, er både dramatisk og spændende. Den er illustreret med s/h tegninger, som støtter og supplerer teksten fint. Charlotte Blay skriver i et efterskrift om den virkelige begivenhed, der danner baggrund for historien og om hendes og illustrator Palle Bregnhøjs research i form af et tredages togt med en tysk rekonstruktion af den gamle "Hansekogge". Bogens dramafyldte omslagsillustration vil givetvis virke tillokkende på især drenge med lyst til at læse spændende søhistorier. Den kan selvlæses fra ca. 4. kl. og vil være velegnet til oplæsning på mellemtrinnet.