Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Taldjævelen : en godnatbog for alle, der er bange for matematik


Beskrivelse


I 12 drømme møder den 11-årige Robert den arrige Taldjævel, som lærer ham meget om tal og matematiske begreber. Det giver ham mange oplevelser og et nyt syn på matematikken.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 1997

af

af

Lars Larsen

d. 14. okt. 1997

Stor, flot roman om matematik af en forfatter, som ikke tidligere har skrevet børnebøger. Som Jostein Gaarder i Sofies verden, 1992, formidler filosofi, formidler Hans Magnus Enzensberger her svære matematiske begreber så de bliver spændende, sjove og legende lette. Bogens hovedperson er den 11-årige Robert, der har et noget anstrengt forhold til matematik og ikke mindst til sin saltkringlegnaskende matematiklærer. Det vender Taldjævelen op og ned på. I en serie på 12 natlige drømme fører denne arrige og engagerede Taldjævel ham ind i tallenes mysterier, og der bliver jongleret lystigt med talrækker og -pyramider, brøker og potenser. Undervejs anspores læseren til selv at arbejde videre og der er anvisninger på modeller, der kræver saks, lim og fingerfærdighed. Emnet er svært, men romanen er let at læse. Handlingen er enkel og sproget en nydelse, og som en særlig service er der en fyldig søge- og findeliste (register). Bogen er veltilrettelagt og rigt illustreret med helsider og vignetter af Rotraut Susanne Berner i den stemningsfulde, enkle og varme streg, som genkendes fra f.eks. Sylvia Plath: Pyt-med-det tøjet, 1996. En veloplagt roman for nysgerrige læsere fra 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 1997

af

af

Vibeke Axelsen (skole)

d. 14. okt. 1997

Det djævelske ved matematikken er, at det passer alt sammen sammen - næsten da. Dette er opgaven for Taldjævelen at bevise i denne bog. Tænk at kunne skrive om dette med så megen humor og entusiasme og i så enkelt et sprog, som forf. her har gjort! Bogen bryster sig af at være for alle, der er bange for matematik. Ja, den er også for dem, men hvis læseren skal hænge på hele vejen igennem, vil det være gavnligt at have en vis interesse og forforståelse. Den vil kunne læses af elever fra 6. kl. og opefter. Voksne kan også få glæde af den. Robert er en ganske almindelig dreng, der hader alt, hvad der har med matematik at gøre. Taldjævelen opsøger ham i hans drømme, og sammen rejser de rundt i matematikkens verden, og mange af tal - og matematikbegreberne bliver gjort enkle og forståelige både for Robert og for læseren. Bogstavtyperne er store, og der er mange illustrationer, der understreger teksten. Ind imellem er der en røde rammer, hvor teksten er kursiveret. Indholdet i disse henvender sig direkte til læseren, ofte med ekstraopgaver. Bagest findes en alfabetisk ordnet søge- og findeliste med de matematiske begreber.


litteratursiden.dk

d. 1. feb. 2008

af

af

Mie Henriksen

d. 1. feb. 2008

Taldjævelen: en godnatbog for alle, der er bange for matematik af Hans Magnus Enzensberger Anbefalet af bibliotekar Mie Henriksen, Hammel Bibliotek Kan du huske Fibonacci-følgen fra Da Vinci mysteriet...


Weekendavisen

d. 24. okt. 1997

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 24. okt. 1997


Jyllands-posten

d. 3. jan. 1998

af

af

Marianne Gade

d. 3. jan. 1998